Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Fakt je to zaujímavé, že mnohé rozprávky sú akoby morbídne, raz som bola v porote detskej literárnej súťaže ako za rodičov a jeden nemenovaný spisovateľ povedal, že ale vlastne v každej zvíťazí dobro nad zlom ale v tvorbe detí len u niektorých bolo badat tieto prvky, iba samí monsterovia, mimozemšťania a podobne, super blog, díkyR^R^:-):-)

1 0
možnosti
Foto

Díky moc. Jen víc takových článků. Blbce z jiných států asi nepřesvědčíte, ale blbce z Čech by takováto satira ovlivnit mohla. Naštěstí jich snad u nás ještě není tak moc ...

3 0
možnosti
Foto

Viléme, není ten příbalový leták delší než samotná pohádka? ;-D Jinak v nové rozepsané povídce jsem po Vás pojmenoval hlavního hrdinu, abych odčinil to předchozí pochybení. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Jestli je to pravda, tak jako starší, Davide, navrhuji tykání:-)R^

1 0
možnosti

;-DR^ Nedoporučoval bych také pohádku O zlatém kolovrátku od Boženy Němcové, viz ukázka:

"Odtud vedly ji ty podvodnice do sedničky. Tu ale sotva když přes práh kročila, popadly ji obě a Zloboha přichystaný nůž do ní vrazila. Nato jí uřezaly ruce a nohy, oči vyloupaly a tělo tak zohavené do lesa zanesly, oči však, nohy a ruce dobře schované s sebou do zámku vzaly, jsouce toho domnění, že by je kníže tak rád neměl, kdyby nebylo něco od předešlé ženy v domě.":-)

4 0
možnosti
Foto

:-)R^To je teda síla!;-€

0 0
možnosti

J75a11n 65M84a54r94e45k

14. 4. 2023 2:27

Já, dědek 84 jsem byl odchován pohádkami Erbena a Němcové. Všechny se mi líbily, a nepozoruju na sobě žádné negativní dopady, i když mnoho z nich je dost drastických. Co jsem vždy hodnotil, že dobro VŽDY zvítězilo nad zlem. Připouštím, tenkrát nám ještě nevládlo politicko-korektní šílenství

8 0
možnosti
Foto

děkuji za nahlédnutí:-)

0 0
možnosti

I64v53o 81C39e27r63m41a47n

13. 4. 2023 21:50

vtipné, rozjasnil jste mi pochmuřenou duši. škoda, že jste z té původní pohádky neodcitoval víc. asi to bude na netu,

1 0
možnosti

;-D R^To je opravdu vyčerpávající příbalový leták, Viléme. Ještě by tam mohlo být, že přečtení může v ojedinělých případech končit smrtí, jak je v každém správném farmaceutickém letáku. Já jsem jako dítě měl rád Erbenovu pohádku (nevím jak se jmenovala, ani o čem byla), kde jakýsi chasník prchal před vědmou a zachytil se rukou za větev stromu a ta vědma zařídila, že se nemohl pustit. Tak on neváhal, vytáhl nůž a ruku si uřízl. To jsem jako kluk miloval, akorát jsem se divil, že radši neuřízl tu větev. Ovšem, Erben se narodil v Miletíně a to je jen pár kilometrů od místa mého dětství, takže jsem mu ty hrůzy odpustil :-).

5 0
možnosti
Foto

:-) Když jsem jako dítě už hodně zlobil, tak mě Polednice od Erbena vždy spolehlivě umravnila.

1 0
možnosti

Brutální Červená Karkulka už to má spočítané, Viléme, ale za daleko zákeřnější považuji Babičku Boženy Němcové, o níž se šíří dodnes informace, že jde o dílo bezproblémové a děti po čtení usínají jako dudci. Je to pustá lež. Babička sama, plná zpátečnických předsudků a obdivu k tehdy absolutně maskulinním vzorům a mačistické nadvládě, toxicky ovlivňuje nevinné dětské duše k podrobení se mužskému diktátu. Co jiného je dominantní Prošek, násilím na ženách vyhrožující a točící pikslou ozbrojený mlynář, ani nemluvě o otrokáři Viktorky, vojáku, co ji zbouchne a cynicky opustí, až Viktorka zahyne, bestiálně zohavena bleskem. To má být prozaická ukolébavka nevinných tvorečků, pronásledovaných pak noční můrou i z obyčejné bouřky? A to babiččino neustálé pobízení dětí k životu ohrožujícím činnostem jako je skákání pro pírko přes plot! Dětem dokonce daruje kudlu, krvelačná poťouchlá babizna! Ani nemluvě o doslova ničivých nájezdech babiččiny zvlčilé dětské družiny do panenské přírody. Ekologická spoušť po nich zůstává, orvané maliníky, rozdupané jahodiní, zválená tráva, žádné ukázněné procházky po vyhrazených stezkách. O zdravé stravě tahle baba zřejmě nikdy neslyšela, cpe děti vražedným marcipánem, o výživném tofu nikdy neslyšely, chuděry. Když fanatickou babičku vezme konečně čert, místo upozornění na osud ujařmených žen v 19.století dílo vrcholí cynickým tvrzením jakési paní kněžny: Šťastná to žena!

Kdepak, Viléme, tady už nepomůže žádný příbalový leták. Je třeba ten škvár do letáku zabalit a odnést do ekologické spalovny bioodpadu. Tak je to.

7 0
možnosti
Foto

R^R^:-):-)Moc jsem se, Josefe, pobavil

1 0
možnosti

VilémeR^:-)R^ Myslím si, že by rodiče měli v přípravné fázi před čtením pohádky informovat děti o narůstajícím alkoholismu žen a srozumitelným způsobem vysvětlit, co je to cirhóza jater a proč to byly nejspíše poslední narozeniny babičky.;-)

2 0
možnosti
Foto

Ale stejně je to, Tomáši, malý zázrak, že přežila ta babička ten pobyt ve vlkově břiše:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 283
  • Celková karma 27,59
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik