Úspornější než moderní tepelné čerpadlo je starý pokažený plynový kotel

Konečně mám o čem psát. V říjnu, kdy z plynovodu Nord Stream definitivně přestal proudit plyn, mi klekl plynový kotel, což se mi jevilo jako docela velký průšvih.

 Vypadalo to tak, že i v období vegetačního klidu, kdy vše je již řádně posečeno, budu přesto klepat kosu. Nakonec skončím jako ta holčička z Andersenovy pohádky Děvčátko se sirkami.

V servisní opravně mi sdělili, že nejbližší termín, kdy mi mohou poslat opraváře, je až za tři týdny. Tři týdny bez tepla a teplé vody se v topné sezóně limitně blíží nekonečnu. I když se stanoveného termínu opravy dožiji, nemusí to ještě znamenat happy end. Třeba opravář zjistí, že porucha je neopravitelná a kotel je definitivně odepsaný. Když jsem po téhle drsné jobovce byl patřičně vláčný jako dobře naklepaná flákota na řízek , dostal jsem od dispečerky mafiánský návrh, který není radno odmítnout. V mimopracovní době prý může opravář přijít ještě dnes odpoledne, ale za havarijní příplatek 900 Kč. za každou započatou hodinu plus materiál a doprava na místo. Pokud by servisnímu technikovi oprava s nejistým výsledkem trvala tak dlouho jako posledně, tak to bych musel hluboko sáhnout do úspor na horší časy, které zrovna právě nastávaly. Říjen přece jen není listopad nebo prosinec a tak jsem se ještě necítil v pozici potkana zahnaného do kouta a nabídku, že za deset nebo patnáct tisíc bude třináct let starý kotel alespoň na pár týdnů resuscitován, jsem odmítl. Manželce jsem hrdinně sdělil, že se na tři týdny vrátíme do dětství, kdy se chodívalo do vany jen v sobotu, do postele se dával termofor a topilo se jen tak, aby od huby nešla pára. Krbová kamna v kuchyni se stanou naším jediným zdrojem tepla. Nejsem zrovna nejlepší sadař a tak není roku, aby mi neuschnul alespoň jeden strom. Dobře vyschlého dřeva, díky mému neumětelství, jsme tak měli naštěstí dost.

Vyhlídka, že se proudem času vrátíme o čtyřicet let zpět, se však mé ženě ani trochu nezamlouvala. Přece není možné, abychom tak dlouho na opravu čekali. Ještě před covidem by se takováto situace ,a docela levně, dala vyřešit u piva. Bohužel po lockdownu a následném zdražením piva přestali šikulové chodit do hospody. Zbýval jen strejda Google. Brouzdání po internetu je však zejména pro starší ročníky stejně nebezpečné jako výlet do jurského parku. Zamyslel se už někdo nad tím, jak vůbec zní otrocký překlad slova Internet? „Inter“ znamená v doslovném překladu „pohřbívání do země“ a „net“, to ví každý, se překládá do češtiny slovem „síť “. Umělá inteligence brzy při mém vyhledávání levné opravy plynového kotle vyhodnotila, že na síti se třepotá další blb, který se zřejmě narodil v době, kdy existovala pouze černobílá televize a je zralý k chycení a oškubání. Ze začátku jsem ovšem postupoval opatrně. Zjistil jsem, že v okruhu padesáti kilometrů jsou všechny servisní opravny i jednotliví soukromí opraváři doslova zavaleni zakázkami a první volný termín mají až někdy na jaře. Teprve pak jsem vstoupil do šedé internetové zóny s málo zabezpečenými stránkami. Velmi brzy mi byla nabídnuta okamžitá oprava s mimořádnou expresní slevou, ovšem zaplatit musím předem s tím, že zašlu pin k mému účtu. Inu žádná sleva není zadarmo. Poté mi začala vyskakovat reklamní okna s nabídkou potravinového doplňku za dva tisíce díky němuž mne přestanou bolet záda, narostou mi druhé vlasy a jako bonus budu mít erekci jako jakýsi slavný pornoherec. Už jenom chybělo, aby mi vyskočila povzbudivě se usmívající tvář herecké představitelky staré Niklové ze seriálu Ulice s nabídkou zlevněného ruského plynu přímo od těžní věže.

No, abych to zkrátil. Nakonec jsem byl rád, že na opravu budu čekat „jen“ tři týdny a ne šest měsíců. Kotel se nakonec opravil a zatím, musím zaklepat, funguje a ještě jsem ušetřil za ty tři týdny plyn. Když bych měl celý ten malér zakončit stylem Haliny Pavlovské, použil bych tento slogan: Úspornější než moderní tepelné čerpadlo je starý pokažený plynový kotel

Autor: Vilém Ravek | pátek 25.11.2022 18:20 | karma článku: 39,74 | přečteno: 6318x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,62 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,91
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik