Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za mých mladých let bychom plošné uzavření pánských holičství bouřlivě oslavovali.

Po mnoha dnech se asi znovu po celé republice otevřou dámská a pánská kadeřnictví. Mnozí na to až zoufale čekají. Já však patřím ke generaci, která se pánskému holičství vyhýbala velikým obloukem.

Vzpomínky na mé první stříhání mám jen mlhavé, ale i tak mi z paměti nevymizela až rituální atmosféra, která v oficíně plné dospělých vážených pánů panovala, když se z vysoké sedačky snášely na podlahu chomáčky mých dětských kadeří. Řvát na plné kolo jsem však začal až ve chvíli, když jsem viděl, jak pánovi sedícímu v sousedním křesle začala téci temně rudá krev z brady poté, když břitva zajela do jeho kůže více, než-li měla a pan holič se ji marně snažil zastavit tyčinkou z kamence.

Tehdejší typická maloměstská pánská holičství byla něco úplně jiného než dnes módní barber shopy, které všude začínají růst jako houby po dešti. Nabízejí náročným metrosexuálům a hipsterům prvorepublikovou atmosféru ,ale ve skutečnosti jde v jádru o divadelní představení, za které je třeba si připlatit. Autentické holičství, kam mne můj otec přivedl k prvnímu ostříhání „na kluka“, bylo místo, kde byla žena stejně nežádoucí, jako ve fotbalové šatně po vyhraném mistráku.  Občas se nějaká holička našla, ale musel to být typ lidově zvaný baba -chlap. Pro kypré lazebnice s vosím pasem a velkým dekoltem, na které lákají movité zákazníky některé velkoměstské barber shopy, nebylo v holičství malého moravského městečka na přelomu padesátých až šedesátých let místo. Už proto, že v holičství, zvláště v sobotu, se v oficíně vedly řeči, které nebyly určeny dychtivému ženskému uchu. Šlo o ryze pánské záležitosti. Ani všudypřítomná vůně Pitralonu nic neubírala na lehce tísnivé patriarchální atmosféře. Tehdejší pánský holič věru neměl nic společného s blazeovaným kadeřníkem. Jeho holičská výbava se moc nelišila od výbavy malé chirurgické ambulance. V studeném bílém světle zářivek se zlověstně leskly sady břitev ostrých jako samurajský meč, vedle v řadě jako husaři s chocholem stály husté holičské štětky zvané jezevčice a na stěně visely obtahovací řemeny z hovězí kůže sloužící k broušení břitev. Vždy, když holič přikročil k holení břitvou, hovor v provozovně se ztišil, jako když v cirkuse za víření bubnů se artista chystá k saltu mortale. Dovolit jinému, aby přiložil dokonale nabroušené ocelové ostří na submisivně nastavený krk, je nejvyšším aktem důvěry a odvahy zároveň. Sledovat tehdejší holení opravdu bylo adrenalinovým zážitkem. Nic pro ženský.

Nebylo kam spěchat. Holič nejprve štětkou rozšlehal v holící misce mýdlo Barbus a připravil si ,obdobně jako chirurg, své propriety - klínovou břitvu na tvrdé vousy a dutou na jemné doholení.  Ještě předtím obě připravené břitvy důkladně obtáhl pomocí řemenu z hověziny, napřed na jeho chlupaté a posléze hladké straně. Jejich ostrost pak vyzkoušel na vlasu. Vlas se musel při pouhém dotyku s ostřím přetnout na dvě poloviny. Pak následovalo obřadné napaření zákazníkovy kůže. Holič ve vařící vodě namočil na několikrát složený ručník. Jakmile teplota ručníku klesla pod hranici snesitelnosti, přiložil horký ručník zákazníkovi pod bradu, omotal kolem hlavy a na temeni založil tak, aby ručník na obličeji sám držel. Po třech minutách napařování přišly na řadu mýdlo a štětka. Teprve pak byla kůže připravená k zákroku. Zvláště oholení pod bradou a krku bylo velmi náročné na pozornost a přesnost.  Holič musel v případě poněkud nervóznějšího zákazníka vzít to úvahy jeho vystrašeně tepající krční žílu, což komplikovalo dokonalé oholení. I tak se nikdy zcela nedalo vyloučit zranění. Proto v žádné oficíně nesměly chybět prostředky na zastavení krvácení. Bylo jen otázkou, kdy se časem i já stanu oním "dalším pánem na holení", ale než mi začaly pořádně růst vousy, přišla doba hippies.

Dlouhé vlasy se staly symbolem generačního konfliktu starého a zkostnatělého s mladým a revoltujícím. Holičské nůžky najednou představovaly minulost, se kterou jsme nechtěli mít nic společného. „Máničkou“ jsem sice nikdy nebyl, ale uši a krk jsem zakryté vlasy měl. Být v tehdejších dobách květinových dětí  vystříhaný strojkem vzadu do ztracena a s výbrusem  na bocích nešlo, aniž bych nebudil podezření, že jsem se právě vrátil z kriminálu nebo polepšovny s přísným režimem. Do spárů klasického holiče v té nejdrsnější podobě jsem se dostal až na vojně. Tehdy jsme se všichni zoufale snažili vojenského holiče uplácet, aby strojkem nezajížděl až tak razantně. Stejně to nepomohlo, každý nakonec skončil s účesem na Hurvínka tedy kolem dokola vyholený prakticky až na kůži a se směšnou chocholkou nahoře. Nikdy bych nevěřil, že o pár desítek let později právě takový účes bude naprosto in. Některé pánské účesy podle vzoru současných fotbalových celebrit jsou téměř stejně složité jako ty dámské. Všechno je jinak. My jsme však tenkrát na kazeťácích poslouchali melodie muzikálu Hair a snili o tom, že všechna pánská holičství zůstanou od zítřka zavřená.

 

Autor: Vilém Ravek | sobota 28.11.2020 16:00 | karma článku: 40,62 | přečteno: 4048x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 35,41 | Přečteno: 2264x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,62 | Přečteno: 564x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3638x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,27 | Přečteno: 584x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,68
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik