Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sestřička z Thomayerovy nemocnice.

Sestrička z Kramárov – hrála se v devadesátých letech ve všech rádiích. Já teď však intenzivně myslím na jinou sestřičku. Na sestřičku z Thomayerovy nemocnice, o které nejspíše nikdo žádný písňový text nesloží.

Patřím ke generaci, která svou první polovinu života prožila v době, kdy zdravotní sestřičky ještě nosily bleděmodrou uniformu s bílým čepečkem ve vlasech. „Usmievavá, modro – biela, podobá sa na anjela“, inspirovala jedna z těch dobrých víl Borise Filana k napsání textu velkého hitu skupiny Elán. Sestrička z Kramárov – hrála se v devadesátých letech ve všech rádiích. Já teď však intenzivně myslím na jinou sestřičku. Na sestřičku z Thomayerovy nemocnice, o které asi nikdo žádný písňový text nesloží.

Příběh sestřičky z Thomayerovy nemocnice nejspíše překryjí jiné dramatičtější události, které nás všechny v nejbližších týdnech čekají, i když budeme, doufejme, ušetření italské nebo španělské varianty. Třeba se nakazí a nedejbože zemře nějaká mnohem významnější osobnost či celebrita. Příběh jedné sestřičky, která se z minuty na minutu dostala do mediální mlýnice, jež ji nakonec semlela na prášek, se zapomene. Nemá smysl někoho v této i tak dramatické době dramaticky obviňovat. Když se kácí les, létají třísky. Tomu se úplně zabránit nedá. Ne každý má na sobě pověstný gumový plášť, po němž sklouzne každé bláto. To, jakou sprškou museli proběhnout všichni naši polistopadoví premiéři, by asi normální člověk bez újmy na duševním zdraví nezvládl. Politická scéna dost připomíná velkou klec, za kterou si to mezi sebou rozdávají bojovníci MMA. Pro diváka zvenčí je až nepochopitelné, co všechno tito lidi zvláštního ražení snesou a jak málo jsou zranitelní. Nedejbože, když se do jejich boje, který jim kromě ran přináší i moc a slávu, připlete někdo, kdo by mohl ovlivnit jejich závěrečné bodové ohodnocení. Pokud jsou to novináři, nic strašného se neděje. Ti jsou součástí celého toho cirkusu. Ví, do čeho jdou, jsou to profíci. Zaplněné arény se nebojí ani celebrity všeho druhu. Žít v lesku všeobecné pozornosti je pro ně drogou, po které někdy bolí hlava, ale bez ní by je bolela ještě více. V dnešním světě sociálních sítí to vypadá, že snad už každý je hnán touhou sdílet svůj osobní život s anonymním davem, mít co nejvíce internetových přátel – čím více tisíců, tím lépe. Čím kontroverznější sdílení, tím více publicity, však to známe.. I negativní publicita je publicita a o tu jde.

Ve skutečnosti je to všechno jen klam. Naprostá většina lidí chce žít svůj obyčejný život a netouží po lesku jakékoliv slávy. Jejich existence je nenápadná a nepřitahuje širokou pozornost. Takový byl asi i život sestřičky, která před několika dny zemřela na infarkt. Neznám ani její jméno, ale z toho mála, co jsem si o ní přečetl, vím, že byla výborná zdravotní sestra, které si všichni vážili a oceňovali ji. Své profesi dávala maximum. Není těžké si domyslet, jak si na své profesionalitě, na tom, co dělá, zakládala. A pak se to stalo...Nákaza pacientů a zdravotnického personálu ve významné pražské nemocnici podílející se na boji s koronavirovou nákazou byl průšvih, zvláště v době, kdy byla veřejnost pobouřena nedostatkem ochranných prostředků. To, co se přihodilo, naráz nabylo celostátního významu. Kritika ze strany ministra zdravotnictví a jeho náměstka nebyla brutální a stejně tak ani mediální ohlas. Z pohledu těch, co mají nastavený práh bolesti dostatečně nízko, nešlo vlastně o nic. Banální záležitost. Přílišná poctivost a nadměrně vyvinutý pocit zodpovědnosti bohužel činí člověka svým způsobem bezbrannějším. Dovedu si představit ten krunýř, který sestřičku z Thomayerovy nemocnice svíral na hrudi. Ne každý snese koňskou dávku stresu, zvláště, když je oslaben nemocí. Nemá cenu kohokoliv obviňovat, ale je mi to líto.

Autor: Vilém Ravek | pátek 3.4.2020 18:55 | karma článku: 42,08 | přečteno: 5393x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,62 | Přečteno: 2689x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,91
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik