Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako staré ekologické čuně bych se před mezinárodním ekologickým tribunálem hájil takto:

Slavný soude,plně si uvědomuji, že i já patřím ke starým ekologickým prasatům a díky své zabedněnosti a sebestřednému sobectví se podílel na neštěstí, které možná v nedaleké budoucnosti postihne nastupující generaci.

Svou černou uhlíkovou stopu, jež se za mnou vine, už nesmažu.Co se stalo, nedá se odestát. Přiznám se, že jsem obrážel hypermarkety, kde jsem kupoval zlevněné vepřové kotlety, rychlená polská kuřata a akční vajíčka z klecových chovů. Na nákupy jsem používal svého starého Peugeota s neekologickým naftovým motorem, i když nejbližší hypermarket nemám nijak daleko. Kastl akčně zlevněného piva by se mi však nevešel ani do sebevětší tašky na kolečkách a přijet s dvoukolákem po mém pradědovi jsem se styděl. Nevím, co mě to napadlo, že jsem letěl předloni na dovolenou letadlem, i když jsem si musel už tehdy uvědomovat, že jsem se tak přidal k bezohlednému stádu ekoprasat spásajících atmosféru nad hlavami celého lidstva.

Na svou obhajobu však musím říci, že jsem vždycky nebyl takový. Svými rodiči, kteří ještě zažili přídělový systém, jsem byl veden spíše ke skromnosti a střídmosti. Dlouhé roky jsme všichni žili skoro bezobalově. Mléko se prodávalo přímo z velké stříbrné konve. Každá rodina měla speciální nádobku, do které paní prodavačka mléko cejchovanou naběračkou nalévala do připravených bandasek.. Prakticky všechno tekuté se prodávalo ve vratných zálohovaných skleněných obalech. Sáčky samozřejmě byly, ale papírové, které jsme pak my děti dávali do školního sběru. Ovzduší jsme zplodinami ze spalovacích motorů nezatěžovali. Auta byla jen na několikaletý pořadník a byla pro průměrně vydělávajícího tak drahá, že byla nedostupná stejně jako Miss World pro Frantu Traktoristu. Zvykli jsme si všichni všude chodit pěšky anebo jezdit na kole. Pokud se muselo někam dál, tak jiná varianta, než použit hromadnou dopravu, nebyla. Už tehdy existovaly papírové kapesníčky, ale stejně skoro všichni uvědoměle používali jen ty vratné textilní. Jednorázové „pemprsky“, ve kterých se mohl každý mokrý cítit jako suchý, neexistovaly. Používaly se jen látkové., které se musely ekologicky den co den prát a to ještě i v době, kdy už jsem měl vlastní dítě. Dodnes si vzpomínám, jak jsem ručně ždímal kvanta a kvanta plínek až mi v rameni bezmasém svaly v železo ztuhly. Planetu jsme masovou turistikou rozhodně nehubili. Vždycky jsem nadával na komunisty, kteří nám bránili opustit ostnatým drátem ohrazený prostor naší země. Díky vám, slavný klimatický tribunále, si uvědomuji, že ne všechno, co komunisté dělali, bylo špatné a že ten zákaz volného poflakování po planetě geniálně předběhl dobu. Dovolené jsme trávili doma nebo v blízkém okolí. Auto měl málokdo a tak se jezdilo vlaky. Tehdy se vypravovaly i zvláštní eróhácké rekreační vlaky. Jízdné bylo za „babku“, tedy ještě levnější než za „Babiše“ a to už je co říci. Do zaměstnání jsme také nejezdili automobily, ale přecpanými dělnickými vlaky a autobusy. Dnes až žasnu, jak jsme celé ty roky byli ekologicky uvědomělí. Ne, že bychom si občas nepřivolali na pomoc elektrickou energii. Už moje maminka si pořídila pračku a ta ji pak vydržela dalších dvacet let. Jinak jsme však využívali jen tzv. obnovitelnou „zelenou“ energii. Prádlo venku sušily větrné proudy a slunce. Sušička byla neznámou věcí. Tehdy jsme ani nebyli komunikační závisláci. Domácí telefon patřil mezi luxus. Když už někdo výjimečně cítil potřebu si někam zatelefonovat, tak šel na poštu. Každá pošta měla několik temných místnůstek s telefonním přístrojem, kde se muselo trpělivě čekat na spojení. Většina si oddechla, když měla telefonát za sebou. Pokud už však někdo telefon měl, nikdy se nestalo, že by po dvou letech zahořel touhou mít telefon jiné barvy anebo s více tlačítky.

Fakt je, že globální oteplování jsme vůbec neřešili. Tehdy se pořád mluvilo o ochlazování. Na planetě zuřila studená válka a po většinu doby docházelo k postupnému ochlazování mezinárodní situace. Pokud se sem tam hovořilo o oteplování, tak vždy v pozitivním slova smyslu. Tenkrát jsme se však také jako mladá nastupující generace  třásli o existenci planety. Na pravidelných CO cvičeních nás učili, jak se chránit před atomovým výbuchem. Neklepali jsme se strachem tolik, co bude za sto padesát let, ale co bude zítra. Zda celá naše planeta neshoří v jednom termonukleárním plameni.

Slavný soude, nezatracujte nás stará ekologická prasata. Jestli nařídíte celosvětový návrat k úspornému způsobu života, budeme moci mi staří přispět se svými zkušenostmi, které jsme za dobu svého života nasbírali. To je vše, co jsem chtěl na svou obhajobu říci.

Autor: Vilém Ravek | středa 8.1.2020 17:10 | karma článku: 47,11 | přečteno: 7175x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2729x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik