Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční dárek – neopakovatelná příležitost k pomstě.

Nemá cenu si zastírat, že ne úplně všichni chtějí vánočním dárkem potěšit. Jsou i tací, kteří o svátcích míru a klidu touží po jediném. Někoho, koho nemohou celý rok vystát, pořádně naštvat.

To věru není jednoduché. Danajský dar by například neměl „vybuchnout“ hned. Roli sebevražedného atentátníka bych nedoporučoval nikomu. Jako odstrašující příklad může sloužit jeden trumbera, který se rozhodl ukončit dlouholetý vztah tím, že do nazdobené klenotnické kazety vložil místo snubního prstenu pilníček na nehty. Ten se následně stal nebezpečnou zbraní v ruce doběla rozzuřené čerstvé ex-přítelkyně. Smysl má jen takový danajský dar, kterým obdarovaného, pokud možno  s bezpečným časovým odstupem, naštvete a přesto si z něho neuděláte doživotního nepřítele a sám ze sebe vyhlášeného hlupáka a ignoranta.

Pokud to jen trochu jde, je dobré naštvat obdarovaného prostřednictvím někoho dalšího. Primitivní ale účinné je například obdarovat dítě své nesnesitelně alternativně založené veganské sestry trumpetou nebo plechovým bubínkem. Je skoro jisté, že tříletá ratolest si mezi drahými veskrze elektronickými hračkami vybere právě hloupou plechovou trumpetu. Dříve by následný randál měl jen krátké trvání, ale nikoliv u mé sestry ostentativně nezanechávající po sobě uhlíkovou stopu a vychovávající svého maličkého fracíčka podle skandinávského vzoru. Jakékoliv násilné odejmutí oblíbené hračky z ručiček maličkého je přece těžko odpustitelným zločinem.

Mnohem důmyslnější vánoční pomstou, ze které přitom vždy vyjdete jako nezištný a štědrý dobrodinec, je darovat zdánlivě hodnotný dárek skrývající však v sobě časovanou nálož. Není nic zákeřnějšího, než-li darovat lakomému příbuznému starý diesel, který by vám beztak nevzali ani v AAA auto. Obdarovaný, zvláště je-li lakotný a pro korunu by si nechal provrtat i koleno, bude nadšen. Zároveň vás bude považovat za naivního nekňubu, kterého oblafne každý šmejd nabízející levné hrnce a rychlé půjčky. Trójský nafťák ve svých útrobách však skrývá filtr pevných částic. Ten je odborníky definován jako věc přinášející ekologický užitek a vlastníkům naopak starosti a nehorázné finanční náklady – zejména když se pokazí a musí se vyměnit. Výměna přijde zhruba na pětinu pořizovací ceny nového auta. Lakotný příbuzný očekávaně nebude reagovat na varovné rozsvícení kontrolky a situaci začne řešit až ve chvíli, kdy se rapidně sníží výkon motoru a rapidně zvýší spotřeba nafty a kdy nakonec /většinou v drahém zahraničí/ přepne motor do nouzového režimu. To však už bude dávno po Vánocích.

Zkazil vám jinak sympatický zeť, ze kterého se vyklubal fanatický příznivec geocachingu, týdenní cyklistickou dovolenou, neboť jste museli každých pět set metrů zastavovat, aby mohl najít tzv. „kešku“? Přitom některé zastávky zabraly i dvacet minut, neboť se specializoval hlavně na ty adrenalínové nejvyšší obtížnosti /drsnokešky/ umístěné někde na skále, pod vodou nebo v koruně stromu. Dobrým danajským darem, na kterém si na něm zchladíte žáhu, je zakoupit mu ve slevomatu za dva tisíce speleo ferratu v Moravském krasu. Její program je následující: Kontrolní přeměření obvodu břicha účastníků, neboť nejužší místo jeskynní sluje činí 60x40 centimetrů, a podpis formuláře čestného prohlášení, že žádný z účastníků netrpí klaustrofobií a jinými psychickými poruchami. Pokud by začal někdo v podzemní skalní puklině v šířce větší odpadní roury jančit, situace by fakticky neměla řešení. Pak každý účastník dostane přilbu, čelovku,kombinézu zajišťující přežití v mrazivé vodě na tři až šest hodin, sedací úvaz, jistící horolezecký set s karabinami a kartičku s rodným číslem pro případnou identifikaci /ne nebojte, je to jen formalita/. Poté se skupinka klientů seznámí s profilem ferraty. Názvy jednotlivých částí mluví za vše : Utržené splachovadlo, Porodní bolesti, klaustrofobická plazivka Šnek, vertikální skluzavka do temnot Šneček, uklidňující průlez Tykadlo po němž následuje výšvih do Šnečí ulity. Po dosažení malého podzemního jezírka pak na nikoho nečeká ani jedna keška – jen stejně strastiplná cesta zpět. Kdo by si v té chvíli vzpomněl na vánoční Tichou noc, svatou noc.

Danajský dar si zaslouží i ten, který vám sám o minulých nebo předminulých Vánocích taky nějaký dal pod stromeček. Velmi zákeřné je zakoupit dotyčnému akční zpáteční letenku nějaké nízkonákladové letecké společnosti. Doporučuji mezi příletem a odletem do příslušné destinace zvolit časový úsek nejméně pět dnů a také se nebát tří až čtyř přestupů, takže ze dvou hodin letu se doba protáhne na jedenáct hodin.

Pokud máte v rodině zarputilého homofoba, je pro něho nejlepším danajským darem poukaz na preventivní urologické vyšetření u pana doktora s rukama jak lopaty.

No, to by snad pro dnešek stačilo.

Autor: Vilém Ravek | neděle 8.12.2019 15:52 | karma článku: 19,12 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik