Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektromobil jinak. Auto na baterky.

Vjel elektromobil do garáže, červená se line záře, červená se line záře. Oheň, oheň. Barví ruce, barví tváře, červená se line záře.

 Hned v prvních lednových dnech jsem se dozvěděl, že kvůli rostoucímu počtu elektromobilů se podstatně sníží požární bezpečnost podzemních garáží a garážových stání na straně jedné a podstatně zvýší cena těchto garáží a garážových stání /až o 70 tisíc / vzhledem k povinné instalaci drahých prostředků protipožární ochrany, které však přesto nic nezmění na tom, že když už jednou elektro auto začne hořet, neuhasí ho ani ponoření do vodní lázně a nepomůže ani jeho zasypání pískem. Navíc před pár dny ředitel hasičů na IDnesu a dalších portálech přiznal, že zatím neumějí elektromobily hasit a že ani jejich ponoření do vody na 72 hodin nezaručí, že v baterii opět nedojde k reakci. Je to jak s Harmonikou v kultovním filmu Tenkrát na západě. Když má hrát, tak mlčí a když má mlčet, tak hraje. Když má v mrazu dojet do cíle, tak zkolabuje a když má jít už definitivně k čertu, tak jako bájný pták Noh vstane z popela.

Mrazivý začátek ledna přinesl ještě jedno poznání. Americký Středozápad zachvátily mrazy, které teplomilné elektromobily uvedly do stavu zimního spánku. Nabíjecí stanice byly obklopeny zoufalými řidiči elektro aut, kteří se  pokoušeli nabít svá vozidla, ovšem marně. Jak píše web Fox news, se okolí nabíjecích stanic proměnilo ve „hřbitov“ svými majiteli opuštěných mrtvých aut. Jejich nabití při nízkých teplotách je natolik zdlouhavé, že řidič je brzy postaven před dilema, zda umrzne jeho auto nebo on. Baterii je totiž nutno předpřipravit a to tak, že se nějak, neuvádí se však jak, uvede do optimální teploty a teprve pak ji lze úspěšně nabít / blíže Echo z 16.1. 2024 / . Jakmile se tedy výrazně sníží teplota, začnou nabíjecí stanice připomínat africká napajedla v období sucha obklopená ze všech stran na smrt žíznivými zvířaty.

Také jsem se dozvěděl, že elektroauto po každé nehodě by mělo jít nejméně na 24 hodin, ale raději na mnohem delší dobu, do bezpečnostní karantény. Trakční baterie totiž může dlouho po nehodě sama vzplanout. Do ženské a do trakční baterie člověk nikdy dobře nevidí. Jistotu by přinesla tak jedině výměna baterie, ale její cena se pohybuje kolem půl mega. I to je jeden z důvodů, jak před pár dny vysvětlovali v televizi, zdražení povinného i havarijního pojištění.

U elektromobilu se totiž prakticky všechno točí kolem jeho trakční baterie, tak jako jaderná elektrárna kolem atomového reaktoru. Kolem baterie je bezpečnostní krunýř, který už v mých představách po tom všem, co jsem se dozvěděl, vyhlíží jako sarkofág postavený nad havarovaným reaktorem v Černobylu.

Vůbec si nedovedu představit, jak bych jako advokát obhajoval elektromobil, kdyby se stal mým klientem. To by byl opravdový majstrštyk, ale když se chce, tak všechno jde.Na obhajobu bych uvedl asi toto :

Přece, vážení, i u elektromobilu nalezneme kladné vlastnosti. Například je osvobozen od placení dálničních známek. Je tichý jako pěna a tak můžete nerušeně poslouchat hudbu nebo rady své tchyně. Chcete být tzv. cool a zároveň hot ? Díky elektromobilu budete. Navíc kvůli dosažení co nejdelšího dojezdu budete jen minimálně používat klimatizaci, takže v zimě opravdu budete v autě cool a v letních parnech výrazně hot. Elektromobil také svému majiteli zvyšuje společenskou prestiž, stejně jako oblek Ralph Lauren, hodinky Rolex a luxusní pero Parker. Jestli jste v nižší platové kategorii, tak vězte, že i pověstný „ skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v oiginále“. Pokud jste bloger zoufale hledající náměty, budete jich mít díky elektromobilu tolik, kolikrát se během roku s ním vydáte na delší cestu. V silničním provozu vám budou muset ti proklatí boomeři v autech se spalovacím motorem dávat přednost stejně jako zámečtí lokajové kněžně Zaháňské. Budete vítáni i tam, kam obyčejná auta nesmějí. Tedy alespoň do té doby, než se schválí nové protipožární vyhlášky, ale jak praví latinské přísloví carpe diem – užívej dne. To ostatně platí pro všechny, nejen majitele elektromobilu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | středa 17.1.2024 17:57 | karma článku: 32,83 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 11,96 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,54 | Přečteno: 218x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,22 | Přečteno: 246x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2770x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Genocidu Palestinců by Netanjahuovi mohl i Hitler závidět, prohlásil Erdogan

12. května 2024  14:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. S...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  14:25

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Malostranský zápisník: Politické i ryze nepolitické hry českého engéše

12. května 2024

Premium Jak se interpeluje mezi náčelníkem generálního štábu a o 11 let mladší poslankyní? Při jaké pietě...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 22,92
  • Průměrná čtenost 1530x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik