Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trvale vysoká karma je pro blogera škodlivá. Jak ji snížit?

Vysoká karma je stejně jako vysoký krevní tlak tichým zabijákem. Pokud trvale přesahuje hranici čtyřiceti procent, je zapotřebí ji snížit.

Než začnu psát o způsobech, jak snížit příliš vysokou karmu, bych chtěl rád připomenout typy škodlivých nízkých a vysokých karem podle jejich závažnosti.

Nízká karma.

- 0,0 Stav klinické smrti. Pokud bloger po dobu tří měsíců nevykazuje jakékoliv známky života, stane se mrtvým nebo tzv. neživým. Na blogu se takových neživých blogerů připomínajících hraběte Drákulu nachází poměrně dost. Po určité době, často i po několika letech, vstanou z hrobu, napíší bestseller třeba na téma – zažila jsem během transatlantického letu padesát orgasmů- a rázem si přivodí vražedně vysokou karmu čtyřicet osm procent.

- 0,1 až 2,0 Stav hlubokého bezvědomí až agónie. Jde o jakousi obdobu čistě vegetativního přežívání, kterého lze dosáhnout například stonásobným opakováním nějakého nesmyslného souvětí. I v takovém případě se najde někdo, kdo se pod článkem takzvaně nechtěně uklikne. Velmi často pomohou nešťastníka udržet nad nulou blízcí rodinní příslušníci, recesisté nebo i autor sám.

- 2,1 až 4,0. Nezdravě nízká karma, která citlivější blogery přivádí do stavu chronického rozladění a někdy i deprese. U jiných však zase může vyvolávat extatické stavy, kdy se dotyční ve svých představách vtělují do Vincenta van Gogha, který za svého života prodal jen jediný svůj obrázek a slávy se dožil až jedenáct let po své smrti. V takových případech je snadná pomoc v podobě adrenalínové injekce, kterou může být například jakýkoliv komentář k aktuální politické situaci nebo oznámení, že zdražilo lečo.

- 4,1 až 8,0. Jde o vcelku neškodný stav snížené karmy a je otázkou, zdali by se vůbec měla farmaceuticky léčit. V této skupině se často nalézají recenze menšinových uměleckých žánrů, úvahy nad různými matematickými paradoxy a články s náboženskou tématikou. Diskuze pod články jsou vedeny v pohodové atmosféře, bez emocí a pokud se nějaké emoce objeví, tak jen ty kladné. Varovným signálem může tato stále ještě nízká karma být jen pro ty, kteří námětově evidentně mířili do výšin dvaceti až třiceti procent, ale jejich pokus skončil nechtěným kolapsem. Klasicky se jedná o veselou příhodu z natáčení, při které se směje jen autor, ale publikum zůstává ledově studené a diskuzní místnost prázdná jako hladomorna.

- 8,0 až 12,0 Jde o fyziologickou hranici lehounce snížené karmy většinou určené pro ty, které trocha poezie nezabije. Nejlepším lékem na vražedně vysokou karmu je napsat básničku nebo povídku.

Vysoká karma

-49,9 Delirium tremens. Pokud by nějaký bloger dosáhl téhle hodnoty, dostal by se do stavu neslučitelného se životem. Ani bloger, který absolvoval půlroční ostrý speciální výcvik přežití v extrémních podmínkách Antarktidy, by po několika dnech zkolaboval a ani roční pobyt v psychiatrickém sanatoriu by nezaručoval návrat do normálního života. Co je mi známo, doposud nikdo hodnoty 49,9 nedosáhl.

-48,0 až 49,9. I mezi námi je několik Reinholdů Andreasů Messnerů, kteří opakovaně vyšplhali do mrtvé zóny nad 48,0 a nějakou dobu / i několik dnů / tam dokázali vydržet. Pokud se to podařilo blogerům plně aklimatizovaným na výšku 40 plus, přežili to bez fatálních následků. Pokud se do  výšin 45 a více dostal nešťastník do té doby brázdící v hladinách kolem deseti až patnácti, skončil nenávratně v blogerské klinické smrti 0,0., neboť neunesl následnou diskuzi pod blogem čítající tři sta padesát rozhořčených reakcí, na kterou nebyl do té doby absolutně zvyklý a v následujících měsících a letech v důsledku utrpěného šoku přestal vykazovat blogerské známky života.

45-48 Trvale pobývat v této hladině je bez podpůrných kyslíkových přístrojů v podobě zařazení na titulní stranu takřka vyloučené. Vypěstovaná silná závislost na této kyslíkové bombě však činí postižené blogery neschopnými se vracet bez silného duševního i tělesného utrpení do nižších výškových hladin. Odvykací léčba trvá dlouhé roky a většinou není úspěšná. Jsou však výjimky, potvrzující pravidlo. Jsou i tací, kteří si dokážou udržet extrémně vysokou karmu i bez titulní strany ať už napíší, co chtějí. I když napíší recept na pelmeně plněné mletým skopovým masem, stejně se jejich karma vyšplhá na 45, jen to fikne.

40 – 45 Jak říkají lékaři. Jedna nebo dvě skleničky malého piva nebo deci červeného vína neuškodí. Jednou či dvakrát do roka si na pár hodin s takto vysokou karmou užít, je něco jak veselá opička po vydařeném podnikovém rautu. Pak ale zpátky šup do bezpečí fyziologicky ideální dvacítky až pětadvacítky.

Jak se tedy bránit před vražednou vysokou karmou? Uvedu několik doporučení :

-Napište článek podobného ražení, jaký teď právě na mém blogu čtete.

-Nepište o politice a když už vám to nedá, tak stylem nestranného vyváženého hodnocení. O ten totiž většina nestojí, stejně jako fanoušci Sparty nebo Baníku nestojí o moudra nějakého příliš ukecaného učitele tělesné výchovy.

- Jste-li žena, nepište o tom, jak jste přišla o panenství, jak to máte ráda a jiné podobné lechtivosti. Zaručeně vyletíte rychlovýtahem do čtyřicátého pátého patra. Naopak o intimní zážitky mužů panuje nízká poptávka. Až bych si dovolil říci, že psát o tom, kdy jsem přišel o panictví, nebo jakého ho mám, je osvědčeným prostředkem ke snížení vysoké karmy.

- Nebuďte kontroverzní. Faktem je, že napsat úmyslně vyhraněný článek, vám zvýší karmu a ostatním krevní tlak. Po diskuzi pod článkem se vám však rovněž nakonec zvýší krevní tlak. Karma 45 a tlak 190/120 je smrtící kombinace.

Autor: Vilém Ravek | úterý 16.5.2023 16:16 | karma článku: 20,27 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,86 | Přečteno: 2747x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 27,59
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik