Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A co s těmi, jejichž příjmení se bez uzardění nedají vyslovit?

Dnes se dbá na to, aby nikdo nebyl urážen za to jak vypadá, ale co mají dělat ti, jejichž příjmení je směšně komické nebo dokonce sprosté. Takových lidí není zrovna málo. Pro ně musí být život hotovým peklem.

Teď se hodně mluví o takzvaném body shamingu což v překladu znamená kritizování někoho, kdo podle kritika nevypadá zrovna moc optimálně. Dozvěděl jsem se, že za body shaming se dokonce považoval i případ, kdy lékař doporučil pacientovi, aby snížil svou tělesnou hmotnost. Dnes na večírku zazpívat sprostonárodní píseň Generál Laudon, zvláště pak postupně se obměňující sloku „chlupatou /zubatou, macatou, prsatou atd. / , tu já mám nejradši, chlupatou, chlupatou, tu já mám rád…“, by se rovnalo kolosálnímu společenskému trapasu. Když už jsme se víceméně , ale spíše více nežli méně, dostali do situace, kdy i významným mlčením lze naplnit skutkovou podstatu body shamingu, / například moderátor Surviveru významně neuvede původní váhu účastnice této reality show, což je v médiích hodnoceno jako velký průšvih /, si nedovedu představit, jak se bude řešit naprosto zoufalá situace nositelů všelijakých bizarních příjmení, kteří i v nejslavnostnějších chvílích svého života, jako je svatba, promoce nebo udílení státního vyznamenání, jsou ponižováni a uráženi už jen tím, že jsou osloveni.

Já sám sice nepatřím mezi největší nešťastníky, neboť vlastně ani nevím, co mé příjmení znamená, ale už jen jeho naprostá neobvyklost mi činí v životě problémy. Když jsem vyzván, abych uvedl své příjmení, nikdy tato bagatelní záležitost není vyřízena na první dobrou. Dialog mezi mnou a pracovnicí vyřizující mou objednávku vypadá asi takto : Ještě vaše příjmení? Ravek. Radek? Ne nikoliv. Ra-vek. Pracovnice cosi napíše do listu. Tak pane Ráfku, zavoláme vám příští týden. Napsala jste místo vé ef. V té chvíli si už připadám jako podivný mimozemšťan s tykadly na hlavě. Můžete mi to raději hláskovat? Ra - v - ek. Ani si nedovedete představit jak strašně blbě se samostatně vyslovuje písmenko „v“. Až přijdu o přední zuby, budu nejspíše úplně ztracen. Nakonec se dílo podaří. Inu ne každý se jmenuje Novák nebo Dvořák.

Co však mají říkat ti, jejichž příjmení je směšně komické nebo dokonce sprosté či hanebné. Takových lidí není zrovna málo. Pro ně musí být život hotovým peklem. V dnešní stále korektnější době do skupiny nepřijatelných příjmení přibývají další, které ještě před pár lety vyznívaly vcelku neutrálně, ale v současnosti se považují za neomalenost. Třeba příjmení Tlustý, Tlustá , Kulhavý, Kulhavá anebo Malý, Malá, už těžce zavání body shamingem a vytváří společenské situace, které nemají řešení, zvláště, když nositelé těchto příjmení mají opravdu nadváhu nebo jsou malí. I korektně vedená zdvořilostní konverzace najednou vyznívá až hulvátsky. Lehce obézní nositel příjmení Tlustý se představí : Já jsem Tlustý a druhý na to cynicky odpoví :Těší mě.

Ještě hůře jsou na tom ti, jejichž příjmení jsou komická. V naší republice například žije několik stovek Blablů. Není snadnější způsob, jak vyvolat všeobecné veselí, než se představit : Jsem profesor Blabla a budu vás učit rétoriku. Další skupinu tvoří ti, co mají příjmení, které v minulosti někdo zcela zprofanoval. Takový Babinský rozhodně není žádná výhra v loterii. Ještě profláklejším příjmením, které se transformovalo do nadávky, je Grasel alias Grázl, které navěky znemožnil loupežník a vrah Jan Jiří Grasel.

Dost se divím, že v době, kdy i použití jadrnějšího výrazu ve veřejném prostoru vede k blamáži a k všeobecnému odsudku mezi námi žije šest set Jebavých, více než sto Šoustalů - / Paní recepční, já jsem Šoustal a ztratil jsem klíče od hotelového pokoje. Pane, mě absolutně nezajímá, co jste předtím dělal / - , čtrnáct Hajzlů / všichni z Chrudimska / a, to je vrchol všeho, sedmdesát dva žen s příjmením Píčová. To, že si tito lidé ponechávají tato příjmení, lze vysvětlit jedině stockholmským syndromem. Já si vůbec nedovedu představit, že bych se s příjmením dejme tomu Kakáč / přes dvě stovky v České republice / mohl  úspěšně zúčastňovat ostrých politických diskuzí pod články, pokud bych vůbec byl administrací k nim připuštěn. Těch čtrnáct statečných z Chrudimska by bylo zcela bez šance.

Jak už  bývá pravidlem, ženy ,díky dosud ještě nezakazovanému přechylování, jsou ve výhodě. Přípona – ová má zmírňující efekt. Pořád zní o něco lépe Grázlová než Grázl. Ženy navíc mají vždycky naději, že ve chvíli, kdy se vdají, získají nějaké přijatelnější příjmení a jejich problém tak bude vyřešen. Nevím, čím to je, ale nositelkám bizarních příjmení se lepí smůla na paty. Většinou to dopadne tak, že se Jebavá zamiluje jako na potvoru do Šoustala a z Jebavé se stane Šoustalovou. Ponechat si, jak je to dnes trendy, obě příjmení, by bylo doslova z bláta do louže. Tudy cesta rozhodně nevede.

Řešení v úředním zákazu nekorektních příjmení nevidím. Jedná se totiž o menšiny, které přinášejí potřebnou diverzitu, kterou je zapotřebí chránit. Řekl bych, že jsme doslova v kakáči.

Autor: Vilém Ravek | neděle 23.4.2023 17:54 | karma článku: 30,65 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2749x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 27,60
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik