Návodu na použití se bojím víc než čert kříže

Podle mého názoru hlavním účelem většiny návodů na použití a montážních manuálů není přátelská pomoc čerstvému uživateli, ale snaha mu hned v první vteřině po rozbalení koupeného výrobku zkazit radost

Letos na jaře, asi v návalu nepochopitelné euforie, jsem si přes Internet zakoupil montovanou zahradní chatku. Tři roky jsem se k tomu odhodlával, ale vždy mne odrazoval fakt, že si ji budu muset sám postavit podle přiloženého manuálu. Možná mě zmátlo tvrzení prodejce, že se dá montáž zvládnout za dvě až tři hodinky. Stačí se jen řídit montážním návodem, který by měli pochopit i známí filmoví břídilové Pat a Mat. Nebudu podrobně popisovat, za jak dlouho a s jakým výsledkem jsem chatku smontoval. Snad jen zmíním to, že po „montáži“ mi zbyl asi kilogram šroubků, šroubů, lamel a spojek, které zákonitě někde budou chybět, aniž bych měl potuchy, kde by to mělo být. Bouda tedy nakonec stojí a alespoň zatím nepřipomíná šikmou věž v Pise.

Každopádně při montáži a hlavně při četbě montážního návodu, který spíše připomínal strukturovaný test inteligence spojený s výukou základů třiceti nejpoužívanějších světových jazyků, jsem si opětovně potvrdil, jak návody na použití a manuály všeho druhu nenávidím.

Podle mého názoru hlavním účelem většiny návodů na použití a manuálů není přátelská pomoc čerstvému uživateli, ale snaha mu hned v první vteřině po rozbalení koupeného výrobku zkazit radost, sebrat mu poslední zbytky sebevědomí a připomenout pravdivost slov psychiatra Cyrila Höschla, že třetina obyvatelstva ČR je slabá duchem a každý sedmý občan je debilní nebo dementní.

V konkrétním případě montážní návod na postavení chatky sestávající z asi šesti hustě popsaných svazků připomínal sebrané spisy od Aloise Jiráska.  Tohle se nedá přečíst ani za rok! Vzápětí jsem s paradoxní úlevou shledal, že návod nebudu schopen přečíst vůbec, neboť je sepsán řečí kmenů, kterým nerozumím. Snad jen slovinština skýtala jakousi slabou naději, že porozumím alespoň něčemu, ta však po přečtení první věty - „ V primeru okvare materiala in/ali izdelave pošije v obdobju 15 let od datuma nakupa brezplačno nadomestni del“- se rozplynula jak pára nad hrncem. Tak tohle je průšvih. Co teď. Nakonec jsem našel v tom šíleném příbalovém traktátu od strany 132 do strany 139 český text a zjistil, že vlastně o žádný montážní návod nejde, ale o psanou přednášku na téma bezpečnosti práce. Jistota je jistota. Zákazník je kamarádem, který zvyšuje firmám obchodní obrat, jen do chvíle, než si inzerovaný výrobek koupí. Od tohoto okamžiku se stává v lepším případě obtížným hmyzem, který otravuje reklamacemi, negativními ohlasy na diskuzních fórech a stížnostmi k Úřadu pro ochranu spotřebitele. V horším případě se však může stát i smrtelně nebezpečnou kobrou dožadující se mnohamilionového odškodnění za způsobenou škodu. Jeden takový dostal milióny za to, že ho výrobce mikrovlnek nevaroval, že trouba v žádném případě neslouží k vysoušení srsti vzácných čistokrevných koček s rodokmenem. Jiný získal doživotní rentu zase za to, že nebyl varován, že nezřízená konzumace hamburgerů vede k morbidní obezitě třetího stupně.

Po hodině studia manuálu jsem se tak dozvěděl, že při montáži chatky musím mít pracovní rukavice a ochranné brýle s filtrem proti škodlivému záření. Rovněž po celou dobu musím sledovat sílu větru a vlhkost vzduchu. Zvedne li vítr panel, výrobce neodpovídá za případná zranění. Chci li použít štafle, bude nutné, abych vodováhou zjistil rovnost podkladu. Pokud použiji elektrický nástroj, tak za splnění těchto podmínek… načež následuje výčet na dvou stránkách formátu A4. Rozhodnu li se pracovat na střeše chatky, vystavuji se nebezpečí pádu. Mám-li domácí zvířata, měl bych se postarat o to, aby se zdržovala mimo montážní pracoviště. Trpím li klaustrofobií, neměl bych po delší dobu pracovat ve vnitřním interiéru chatky. Byla li mi diagnostikována duševní porucha nebo choroba, měl bych si zajistit přítomnost asistenční služby.

Oproti první varovné části, která by odradila od koupě výrobku každého, kdo zatím nepřemýšlí o sebevraždě, byl popis samotného montážního postupu prakticky bezeslovný vyjma úvodní rozkazovací věty : „ Nastavte mezní hodnotu točivého momentu vrtacího vrtáku na 3 nebo 4 , abyste zajistili, že šrouby neztáhnou kovové výztuhy!“ Po přečtení této věty jsem si sám připadal jako školní případ vrtacího vrtáku, který, ač nastaven na doporučovanou hodnotu 4 , dovrtá všechno, co mu přijde pod ruku. Dál už následovaly jen obrázky asi ve stylu najdi pět rozdílů mezi obrázkem č. 24 a obrázkem č.25 - prostě klasický test inteligence, který se mi podařilo na úkor jednoho prodlouženého víkendu nakonec s odřenými zády absolvovat. Doufám, že nenajdu pod vánočním stromečkem dárek, jehož součástí bude návod k použití nebo montážní manuál.

Autor: Vilém Ravek | sobota 3.12.2022 17:54 | karma článku: 37,73 | přečteno: 2315x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2709x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik