Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Seznam prokletých míst v České republice, kterým se raději vyhněte.

O místech, kam opravdu není radno vkročit, se v bedekrech a průvodcích nedočtete. Při jejich hledání spíše pomůže dlouholeté studium černých kronik. Několik takových míst znám.  

Jsou místa v naší republice, která jsou zapsána v seznamu UNESCO, ale jsou i místa, kterým by se měl každý vyhnout širokým obloukem. Tím nemyslím turisticky vyhledávaná a tudíž beznadějně provařená strašidelná místa jako je pověstná kostnice v Sedleci u Kutné Hory, cela v brněnském Špilasu, kde byl zavřený Babinskej, starej lotr mexickej, anebo Faustův dům v Praze. Ve skutečnosti jde jen o atrakce za drahé vstupné. O místech, kam opravdu není radno vkročit, se v bedekrech a průvodcích nedočtete. Při jejich hledání spíše pomůže dlouholeté studium černých kronik a protokolů o dopravních nehodách. Leccos se dá zjistit z interní dokumentace pojišťoven a zajišťoven, sledováním života ze soudních síní a předsíní a kupodivu není na škodu ani sledovat nekonečné televizní seriály, které jsou sice plytké, ale neustálým omíláním jednoho a téhož dokáží nakonec přeměnit fikci ve skutečnost.  Můj výčet děsivých míst zdaleka není úplný a každému, kdo rozšíří seznam koutů a zákoutí, kde není opravdu o co stát, budu vděčný.

 

-Přerovský bermudský trojúhelník

Průjezd Přerovem je už dlouhá léta provázen stejnými jevy, jaké se vyskytují v oblasti Karibského moře v tzv. bermudském trojúhelníku. Jak je známo, bermudský trojúhelník je proslulý tím, že v něm z nevysvětlitelných důvodů mizí lodě a letadla a když už se některé lodě nakonec přece jen najdou, jsou bez posádky. Někdy v něm dochází k časovému posunu, takže letadlo, které trojúhelníkem proletí, dorazí k cíli mnohem později, než by odpovídalo délce absolvované trasy.

Úplně to stejné se děje při průjezdu Přerovem. Jde o začarované místo, k němuž se nelze dostat dálnicí. Dálnice sice směřují k městu ze všech světových stran, ale i přes dvacetiletou snahu ministrů dopravy, všechny končí někde v polích. Průjezd Přerovem je noční můrou každého řidiče. Ti, kdo už průjezd absolvovali, říkají, že si připadali, jako kdyby se ocitli v černé díře, kde zcela přestává fungovat čas i prostor a odkud už není úniku. Ti zkušenější si proto dopředu berou zubní kartáček a další nezbytné toaletní potřeby, pokud je při průjezdu zastihne noc a oni budou muset nouzově přespat.

 

- Pohyblivé písky u Bzence

Každý cyklista, který uvízl v borovém lese jižně od Bzence, ví, že není děsivější zážitek, než zabloudit v bludišti nezpevněných cest, z něhož není úniku. Můžete šlapat jak chcete, přesto si budete připadat jako křeček na běžícím pásu. Než vám definitivně dojdou síly, zjistíte, že jste přesně uprostřed takzvaných pohyblivých písků. V jednom z četných rozhovorů s několikanásobným vítězem Tour de France L.A. /z opatrnosti uvádím jen iniciály...ale snad se nic nestane, když prozradím, že dotyčný má stejné iniciály a hlavně úplně stejné příjmení jako slavný trumpetista Louis Armstrong/, na sebe prozradil, že musel vyčerpáním slézt z kola jen jednou v životě. Bylo to na malé relaxační projížďce v borovém lese u Bzence, kde se zúčastnil ochutnávky Bzenecké lipky.

Pokud vám to nedá a chcete tohle prokleté místo navštívit, neopomeňte si sebou vzít příručku Jak se dostat z pohyblivého písku. Když v něm uvíznete, snažte se uvolnit a velmi zhluboka se nadechněte. Vzduch v plicích vás tak bude nadnášet. Otočte se na záda a plavte. Pokud máte klacek, podložte si jím záda. Nepanikařte /ono se to lehce řekne/. Dělejte přestávky, abyste se nevyčerpali, ale zároveň spěchejte, aby vám tlak písku neoslabil průtok krve a nepoškodil nervová vlákna.

 

- Vila Radovana Krejčíře

Báchorek o Bílé paní procházející se po hradním cimbuří nebo o Faustovi, pro kterého si měl údajně přijít čert, se dnes už nebojí ani děti. To neznamená, že u nás neexistují prokleté domy. Já, i kdybych na to měl, jakože nemám, bych si nikdy nekoupil zlopověstnou vilu Radovana Krejčíře v Černošicích. Ani jednu noc bych v ní dobrovolně nepřespal. Dodnes se neví, jak se z ní podařilo Krejčířovi zmizet a objevit se na Seychelách. Deset po zuby ozbrojených policajtů ho hlídalo a přesto se mu podařilo teleportovat. Ani vyšetřovatelé z GIPS ten zázrak nedokázali vysvětlit. Nikdo nemůže vyloučit, že se jednou Krejčíř vrátí pro svůj poklad, který je určitě někde zazděn nebo zakopán. Je to začarované místo, kde ani svěcená voda nefunguje.

 

- Relaxační víkend s MUDr. Janem Cimickým.

Být hezkou ženou, tak bych si z důvodů předběžné opatrnosti raději rozmyslel relaxačně léčebný víkend s psychiatrem MUDr. Janem Cimickým. Místo vyléčení deprese se může stát, že si z víkendu odnesete tzv. syndrom bílého pláště. Na druhé straně je tu státní vyznamenání za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana, tak nevím. Intuice mi napovídá, že bude lepší raději si zajít do kina na nějaký dobrý horor z prostředí psychiatrické léčebny.

 

- Prokletý policejní okrsek Modrava.

Na každém šprochu je pravdy trochu. Každodenní vraždy nekonečného seriálu Policie Modrava si přece scénáristé nemohli vycucat z prstu. Kdyby ano, tak by se všichni ti, co v Modravě bydlí, dávno ozvali. O takovou „reklamu“ přece nikdo nestojí. Modrava a její okolí je opravdu velmi tísnivé místo. Třeba tolik opěvovaná řeka Vydra, ve které dávno žádná vydra nežije! To mluví samo za sebe. Po vydrách zřejmě přišli na řadu starousedlíci. Moc už jich asi nezbývá. Do Modravy jsou za trest posíláni i policajti z Jirkova nebo Chánova. Je to nejhorší policejní štace v republice.

 

- Hospoda čtvrté cenové.

Podle velmi povrchních rad Průvodce pro americké turisty, jehož autoři znají realitu naší republiky jen z rychlíku, by se měli turisté vyhýbat děsivému restauračnímu řetězci -Čtvrtá cenová- a raději vsadit na osvědčený McDonald's nebo KFC. Je to zdánlivě k smíchu, ale já osobně bych se zase tolik nesmál. Jsem přesvědčen, že v naší republice alespoň jedna čistokrevná čtvrtá cenová existuje. Z denního tisku a internetových diskuzí jsem si vytvořil naprosto přesnou představu o autentické čtverce. Je to předpeklí páchnoucí zakyslým pivem. Vzduchem létají půllitry a hrubé vtipy tak typické pro čtvrtou cenovou. Asi takovéto /vulgární slova vytečkovávám/: To se potkal jeden.....s jednou....Vytáhl na ni......a řekl.....Ona mu odpověděla ty jeden.......táhni do.....A tak svého... ji strčil do..... kam ho ta..... poslala. Ha,ha. Natrefíte li někdy na chimérickou čtvrtou cenovou, potlačte svou zvědavost a raději zrychlete chůzi nebo rovnou se dejte do běhu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | pátek 4.11.2022 15:18 | karma článku: 38,33 | přečteno: 10843x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 12,64 | Přečteno: 267x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,83 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 249x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 22,96
  • Průměrná čtenost 1530x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik