Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva papežové po česku?

Zatím máme jednoho prezidenta, ale asi brzy budeme mít dva jako v italském seriálu, který pojednává o dvou papežích. Jeden je v kómatu a druhý je místo něho zvolen. Realita po česku někdy může překonat bujnou uměleckou fantazii.

V současné době běží v televizi fantastický a zároveň fantaskní seriál slavného režiséra Paola Sorrentina Nový papež. Tato druhá řada navazuje na první sérii nazvanou Mladý papež. Předchozí mladý papež Pius XIII upadne do kómatu. Není ani zcela mrtvý, ale ani zcela živý. Svaté církvi katolické nezbývá nic jiného, než zvolit nového papeže, který přijme jméno Jan Pavel III. Je umírněný a nesmírně sofistikovaný, ale chybí mu charisma jeho předchůdce neživého a zároveň nemrtvého Piuse XIII. Tomu se za jeho pontifikátu podařilo několik zázraků a nyní, byť v kómatu, se stal pro mnoho věřících modlou. Každou noc je prostor před nemocnicí, kde leží na dýchacích přístrojích, plný modlících se oveček. Jeho dech je vysílán rozhlasovou stanicí dvacet čtyři hodin denně. Po určité době Pius XIII: vzdechne a časové intervaly mezi jednotlivými vzdechy se zkracují. Zástupy modlících se zvětšují a houstnou.

Seriál o dvou papežských pontifikátech ještě neskončil, ale mezitím začala naše česká realita překonávat nespoutanou imaginaci režiséra Sorrentina. Zatím sice máme jen jednoho prezidenta, ale není vyloučeno, že budeme mít v brzku prezidenty dva. Jednoho s charismatem, který se však nachází ve stavu neslučitelným s výkonem funkce, a druhého, který bude hrát roli jeho náhradníka. Obskurní divadlo může začít a jak se zdá už i začalo. Žijeme totiž ve virtuálním světě, ve kterém se skutečná realita prolíná s umělou virtuální realitou, přičemž ta virtuální se někdy jeví skutečnější než ta doopravdická. Hradní parta proto zcela logicky vsadila na to, že co není na sociálních sítích a zejména Twitteru, tak jako kdyby ani neexistovalo. Hradní mluvčí Ovčáček sice nedisponuje uměleckým talentem Paola Sorrentina, ale představivost mu rovněž nechybí. V Ovčáčkově světě je náš prezident nadále zdravý, i když samozřejmě má už svůj věk a sil již nemá tolik, jako před dvaceti lety. Jediným pramenem informací jsou jen tweety mluvčího a kancléře. Podle nich se těší prezident na povolební vyjednávání a chystá překvapení, jak už je jeho zvykem. Pokud se něco děje, co se zdá neobvyklé, je ve skutečnosti už dávno dlouho dopředu plánované. Co si však může dovolit oscarový režisér a ještě za to získat ocenění, neprojde mluvčímu. Jíst na oddělení ARO vinnou klobásu se šťouchanými bramborami sice lze, ale pověsti Ústřední vojenské nemocnice to rozhodně neprospěje a i pro hnutí ANO Andreje Babiše už je to až příliš velký bizár.

V této fázi se objevuje epizodní postava předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, jehož part zřejmě skončí hned v prvním díle. Věren tomu, že doposud všichni představitelé ANO potvrzovali povzbudivě se vyvíjející zdravotní stav prezidenta, učinil tak i on a na základě své krátké návštěvy usoudí, že pan prezident je dobře naložen a dokonce na něho šibalsky mrkl. Mezitím se však kormidlo jeho stranického tankeru hnulo jiným směrem, díky čemuž logicky přepadl přes palubu.

V druhé části asi uvidíte:

Nejspíš dojde k další velké pražské defenestraci. Mnozí příznivci babišovsko – zemanovského bloku budou zděšeně přihlížet, jak zdánlivě pevný spojenecký kvádr se rozsypal v hromádku písku, kterou okamžitě rozvál vítr do všech světových stran. Už teď mohou skalní Zemanovci vidět, jak v přímém přenosu vypadá nepřátelské převzetí konkurenční obchodní společnosti obřím holdingem. Po chodbách prezidentského úřadu vrzají policejní holínky. Stín šatlavy se vznáší nad lánskou oborou. Sbor prezidentových poradců prchá do všech světových stran.

Co všechno se ještě může v pozdějších dílech Dva papežové po česku stát?

Varianta 1 Mocensky nejsilnější figurou se nečekaně stává ředitel Ústřední vojenské nemocnice. Na něm totiž záleží, zda neprohlásí, že způsobilost Miloše Zemana vykonávat prezidentskou funkci se vrátila, neboť je schopen za pomoci mluvčího Ovčáčka plnohodnotně navázat kontakt s politickou realitou. Dosud úřadující premiér Babiš, který vše vsadil na jednu kartu, neb rozprášil hradní partu, je převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice pro blíže nespecifikované zdravotní potíže. Nastává politický pat.

Varianta 2. Popularita dočasně suspendovaného prezidenta poznenáhlu roste. Expremiér Babiš v tísni  prohlašuje, že jeho kroky vůči osazenstvu prezidentské kanceláře byly tiskem a politickými odpůrci  účelově zkresleny. Ústavní kroky náhradního prezidenta jsou stále hlasitěji zpochybňovány. V nouzi nejvyšší obě komory Parlamentu navrací vítěznému, byť stále nemocnému prezidentovi, jeho pravomoce. Vzápětí prezident překvapivě jmenuje předsedou vlády neznámého poslance SPD. Parlamentní politická scéna České republiky se ještě více atomizuje. Dvouvládí dále pokračuje.

Varianta 3. je variantou všedního dne. Zázraky se většinou nedějí. Jedna kapitola našich novodobých dějin končí a druhá začíná. Nejraději bych byl, kdyby nás čekala klasická nuda v Brně.

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 21.10.2021 16:12 | karma článku: 10,82 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2753x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 27,60
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik