Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tradiční manžel kontra manžel mikromanažer. Klady a zápory.

 Něco jiného je velká politika a něco jiného manželství. U politiků má už každý jasno. Jaké jsou však klady a zápory staromódního tradičního manžela a moderního manžela mikromanažera?

 Manžel mikromanažer by mohl být vítanou změnou oproti zlenivělému tradičnímu manželovi, kterému po třech generálkách už nemůže pomoci ani přechod na elektrický pohon. Na druhé straně nelze úplně nebrat v úvahu, že ne vždy se vyplatí vyměnit léty dobře prochozené boty za nové, které nabízí televizní reklama. Jaké jsou klady a zápory tradičního manžela a manžela mikromanažera?

Slabinou tradičního manžela je naprosto mizerné public relations. Na začátku se ještě jakž tak snaží, ale jakmile je ruka v rukávu, tak úroveň jeho piárka jde prudce dolů. Neumí prodat ani to, v čem je dobrý, ale zato dokáže často i nechtěně zveličit vše, v čem je špatný. Po pár letech se jeho partnerka začíná sama sobě divit, proč ho vůbec ještě volí a stále více nabývá přesvědčení, zvláště při sledování romantických televizních seriálů, že si zaslouží někoho lepšího.

Manžel mikromanažer, na rozdíl od tradičního manžela, věnuje svému piárku alespoň polovinu veškeré své energie. Dokáže prodat i to, co by u tradičního manžela vedlo k rozvodovému řízení. Třeba i svou nevěru, kterou označí za zátěžovou zkoušku manželství, která dopadla úspěšně, pokud ovšem sama manželka všechno nepokazí tím, že dá návrh na rozvod.

Tradiční manžel nemá zájem o nic jiného, než o svou práci, své koníčky a maximálně o svou domácí dílnu, kde pořád něco kutí. O celkovém chodu domácnosti má jen mlhavé vědomosti a uniká mu spousta detailů. Své partnerce sice nechává široké pole působnosti, což ji však zákonitě štve, neboť i ona potřebuje občas s něčím poradit. Na to však on zcela dlabe, anebo jen mizerně svůj zájem předstírá.

Manžel mikromanažer se naopak zajímá o všechno. To ovšem neznamená, že by všechno i dělal. Více než výkonným elementem je spíše rodinným vrchním poradcem a to včetně výběru hygienických vložek nebo stanovení časového cyklu úklidových prací. Převezme na svá bedra i mikromanagement kojení. Pokud nastane situace, že mateřského mléka není dostatek a jeho výroba zaostává za původními předpoklady, snaží se radami a vytýkacími dopisy situaci napravit.

Jestli na začátku manželství tradiční manžel připomínal elegantní šelmu, postupem doby se stále více proměňuje v nudného býložravce pasoucího se na louce. To je ještě ta lepší varianta. Horší alternativou je spokojeně chrochtající prase, které vskutku všechno spase, takže ani nemá smysl mu připravovat různé delikatesy moderní kuchyně. Zůstane-li tradiční manžel i po letech nadále masožravcem, tak určitě ne tygrem nebo alespoň gepardem. Spíše se z něj stane kojot trpělivě čekající až se vrcholoví predátoři nažerou, aby pak mohl ohlodat zbylé kosti nebo se dokonce stane rovnou mrchožroutem s olysanou mastnou hlavou, který sice dokáže získat pro rodinu dostatek potravy, ale způsobem, kterým málokterou manželku nadchne.

Manžel mikromanažer je naproti tomu vrcholový predátor, jehož se bojí celá živočišná říše. Je nemilosrdný. Díky tomu, na rozdíl od býložravého tradičního manžela, všechno vyřídí. Dokáže ulovit i mamuta, kdyby už nevymřel. Jak už to u vrcholových predátorů bývá, ne vždy se zadaří. Na na dvacet neúspěšných pokusů připadá jen jeden úspěšný na rozdíl od býložravců a mrchožroutů, kteří mají své jisté a nemusí vymýšlet složité strategie. Pak se stane, že navzdory dokonalému píár, si větší díl kořisti rozdělí jiní, kteří se za zády vrcholového predátora korupčně dohodnou.

Jak jdou roky, tak tradiční manžel se už ani nepokouší předstírat, že lepší už to rozhodně nebude. Ničím nedokáže překvapit a když už, jde skoro výhradně o překvapení z kategorie nemilých. Pokud něco nabízí, tak jen to, co by měl správně považovat za svou samozřejmou manželskou povinnost. Pokud plánuje budoucnost, tak takovou, která ve svém důsledku je horší než současnost. Ve všem je stále pomalejší a pomalejší, jen v posteli je rychlý jak Usain Bolt. Deset vteřin a dost.

I když ani s manželem mikromanažerem nemusí být přítomnost právě procházka růžovým sadem, zvláště když ze svého predátorského lovu přijde opakovaně s prázdnou, ale na rozdíl od tradičního manžela dokáže svůj neúspěch přesvědčivě vysvětlit tak, že je to vlastně úspěch nebo alespoň příslib lepších časů. S manželem mikromanažerem je život plný nadějného očekávání. Když opakovaně selže v posteli, má schopnost vysvětlit neúspěch ve všech jeho souvislostech. Vždy se nakonec ukáže, že každé manželce se dostane vždy jen toho, co si spravedlivě zaslouží. 

Tak co, tradiční manžel nebo manžel mikromanažer?

 

 

Autor: Vilém Ravek | neděle 4.4.2021 18:38 | karma článku: 16,53 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 14,66 | Přečteno: 233x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2765x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3652x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,48 | Přečteno: 591x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,75
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik