Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdeněk Hřib,Pavel Novotný, Ondřej Kolář – Kronika ohlášené smrti.

Jako kdybychom se ocitli v novele J. G. Marqueze Kronika ohlášené smrti. Zavražděn ale nemá být Santiago Nasar,který připravil o čest nastávající nevěstu, ale Ondřej Kolář, Zdeněk Hřib a Pavel Novotný- naši komunální politici.

Kafkovská Praha se v poslední době spíše stává městem magického realismu J. G. Marqueze. Jako kdybychom se ocitli v nějaké středoevropské verzi románu Podzim Patriarchy a nyní snad ještě více v novele téhož autora Kronika ohlášené smrti. Zavražděn nemá být Santiago Nasar, který ještě před svatbou zbavil panenství mladou a krásnou Angelu Vicariovou a proto byla obelstěným ženichem vrácena svým rodičům, ale Ondřej Kolář, Zdeněk Hřib a Pavel Novotný. Zatímco Santiago Nasaro musel být zabit, aby tak byla očištěna čest zprzněné nevěsty, tak našim třem komunálním politikům hrozí smrt za přemístění sochy /Kolář/, přejmenování ulice/Hřib/ a instalaci památníku/Novotný/. Shodné je to, že jak obyvatelé malého karibského přístavu, tak obyvatelé magické Prahy dopředu vědí, že k zabití teprve dojde. V novele si nikdo smrt Santiaga Nasara z různých důvodů nepřeje a stejně tak ani v magické Praze a ani ve zbytku republiky si nikdo nepřeje smrt českých komunálních politiků, i když nenávist k dotyčným v jisté části zejm tzv. slušných lidí bublá jak vřící voda. V karibském městečku část obyvatelů spoléhá na to, že bratři zhrzené nevěsty, kteří mají vykonat vraždu ze cti, jen vedou silné opilecké řeči a druhá část zase na to, že strážci pořádku anebo přátelé Santiaga Nasara opilcům v jejich činu zabrání, na což i sami opilí bratři nevěsty spoléhají. My v naší kotlince zase spoléháme, že u nás se opravdické atentáty nestávají a když už, tak jen vzduchovou pistolkou na lentilky anebo hozenými vejci. Druhá část považuje celou událost jen za další maškarádu, která má v konečném důsledku poškodit starého Patriarchu a jeho dvořany. I přátelé těch, kterým hrozí nebezpečí, ve skutečnosti nevěří, že dojde k nejhoršímu. Když už je vražda dopředu ohlášená, neposlouží už nikomu.

Scéna i aktéři jsou připraveni, hra může začít. Ať už dopadne jakkoliv, závěrečné katarze se nedočkáme. Stačí si probrat dosavadní průběh naši české kroniky ohlášené smrti. Nyní přejdu od novely slavného spisovatele k faktům, které píše sám život.

Za primátorství Zdeňka Hřiba byla přejmenována ulice, kde sídlí ruské velvyslanectví, starosta Řeporyjí prosazoval záměr instalovat památník padlým Vlasovcům, který nakonec i zrealizoval a hlavní „pachatel“ Ondřej Kolář odstranil z veřejného prostranství sochu maršála Koněva. Všichni tři tak učinili způsobem, který se nemusel leckomu líbit. Nejvíce popuzené, což není žádné převratné zjištění, bylo Rusko a dále i sympatizanti dvou téměř od sebe nerozeznatelných stran KSČM a SPD. Předseda SPD na fb označil tyto politiky za kolaboranty a zrádce státu a národa. K tomu temně dodal, že zrádci se vždy dočkali spravedlivého soudu historie a někdy nejen historie. Ve chvíli, kdy se „kolaborantům a zrádcům“ dostalo policejní ochrany, předseda SPD uvedl, že „my všichni teď musíme platit drahou  ochranku“, což vytkl ministru vnitra Hamáčkovi. Předseda KSČM Vojtěch Filip odsoudil přidělenou policejní ochranu skoro totožnými slovy. „Bez mandátu voličů dělají zahraniční politiku. Když se pak proto dostanou do potíží, tak škemrají, aby je za peníze daňových poplatníků policie chránila.“ CZ24NEWS – souputník Sputníku pak pregnantně vyjádřil převládající názory slušných čtenářů Sputniku a Protiproudu. „ Kvůli stupidním a zákeřným činům si vykoledovali nenávist téměř celého, právem naštvaného národa.“ V další části řeší variantu, že ohlášená smrt se změní ve skutečnost. „Provedou západní přátelé - tajné služby USA a VB a odstraní užitečné idioty Koláře a Hřiba tak jak to předtím udělali s Litviněnkem a Skripalem, aby to pak mohli hodit na Rusy?“

Svést předem ohlášenou smrt na Rusko se vskutku nabízí a to až tolik, že to běžného čtenáře detektivek vede k závěru, že to přece nemůže udělat ten, kdo je nejvíce podezřelý. Ruské velvyslanectví varovalo, že „demolice sochy nezůstane bez příslušné reakce ruské strany." Na podnět ruského ministra obrany byl se zpětnou účinností přijat zákon, který dovoluje Koláře za odstranění sochy stíhat, což schválil ruský prezident Putin. Doktor politických věd a profesor Sergej Černachovskij pak rozvinul to, co Okamura jen obecně naznačil. „Ondřej Kolář je zrovna takový nacistický zločinec jako Reinhard Heydrich a je třeba se k němu chovat stejně. Hrdinou současného Česka a současné Evropy se stane ten, kdo najde odvahu vynést a vykonat podobný rozsudek.“ Prezidentovi nakonec nezbylo, než označit reakci ruské strany za kontraproduktivní a teprve potom vylít nevábný obsah škopku na hlavu Koláře.

Smrt tedy byla v náznaku nebo přímo ohlášena a ohroženým poskytnuta, na podnět bezpečnostních složek, policejní ochrana.

Marquez jako autor mohl příběh o ohlášené smrti zakončit jednoznačně. Toho se my v době podzimu Patriarchy nedočkáme. To ,co se momentálně děje, však svůj význam má, neboť aktéry nutí sejmout si masky. Je to jistým způsobem průzkum bojem, který dává obraz o současném bojišti. Je to i zpráva o tom, že ti, kteří se zatím v defenzívě dožadovali ochrany občanské společnosti, začínají mluvit o tom, kdo je zrádce a kolaborant, který si nezaslouží policejní ochranu, ale spíše spravedlivou pomstu. Zatím ale ví, že čas pro ně ještě nenadešel.

Autor: Vilém Ravek | sobota 2.5.2020 18:51 | karma článku: 40,07 | přečteno: 13390x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2707x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik