Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V potravním řetězci je každý užitečný. Dokonce i potkan.

 Každý je svým způsobem něčím užitečný. Existuje metoda, díky které zjistíte, že třeba i potkan má své plusy. Ta metoda funguje i u politiků. 

Prý každé zvíře, které se považuje za užitečné, může být z jiného úhlu považováno za škodlivé a naopak. V potravním řetězci, jak mi onehdy říkal jeden můj spolužák, který se, na rozdíl ode mě, stal vědcem v oboru životního prostředí, je svým způsobem užitečný každý. I potkan? I potkan. Už při vyslovení slova -potkan- se mi naježí všechny chlupy na těle a i jinak vykazuji známky stresu. Jsem totiž silně potkanofobní. Před jedovatými hady mám respekt, to samé platí o různých predátorech včetně obrovitých komodských varanů s uslintanou tlamou a odporným způsobem lovení kořisti. Setkání s ropuchou nepovažuji za příjemný zážitek, ale nechává mě stejně chladným jako jsou chladné všechny ty chladnokrevné potvory. Tarantule na stěně ještě ujde, ale potkan sedící na záchodovém prkénku v žádném případě! To se i akutní průjem rázem změní v úpornou zácpu.

Říkáš, že máš z potkanů stres? Z vědeckých výšin se na mne usmíval můj bývalý spolužák, který se zasloužil o znovuosazení moravských toků raky říčními. Tak si představ, že právě potkani trpí smrtelnou formou stresu snad ze všech zvířat nejvíce. Stačí, když si daného jedince z potkaního houfu nikdo nevšímá, a on dostane stres a zemře. Žádný jiný tvor tolik neumírá na stres jako potkan. Než jsme se rozešli/když už jsme se tak potkali/, dal mi návod, jakým způsobem sám sebe přesvědčit, že v potravním řetězci je užitečný opravdu každý. Metoda mého úspěšnějšího spolužáka fakt funguje. Posuďte sami. Nejprve se musíte vžít do role advokáta, který se právě připravuje na závěrečnou obhajovací řeč. Nastudujete si odbornou literaturu, přidáte trochu té advokátské lsti a na závěr si pomůžete i nějakou tou neověřenou perličkou /třeba, že předtím žili potkani velikosti středně velkých psů, kteří naštěstí teprve relativně nedávno vymřeli a vedle nichž jsou dnešní potkani roztomilá plyšová zvířátka/. Tady jsou všechna pozitiva potkanů:

Nebýt potkanů, kteří se do Evropy rozšířili až v osmnáctém století, řádily by v našich domácnostech krysy, které „hodný“ potkan vytlačil. Z výše uvedeného je jasné, že potkan za středověké morové rány nemůže, to ta zpropadená krysa.

Potkan dlouhá desetiletí slouží vědě jako inteligentní laboratorní zvíře. Nebýt jeho, mnohé účinné léky by nebyly vyvinuty, takže vlastně potkan zachránil tisíce či dokonce miliony lidských životů.

Díky potkanům se lidé snaží kolem popelnic udržovat pořádek a neplýtvají tolik potravinami. Všude tam, kde je bordel, běhají sem a tam odpudiví potkani a to přece nechce nikdo.

Na rozdíl od roztomilých myšiček mají potkani nezanedbatelné množství masa, které je poživatelné. To vám může potvrdit každý Asiat. Kdo byl v jihovýchodní Asii, tak s téměř stoprocentní jistotou požil jemné potkaní maso, /aniž by to případně i věděl/.

Když by nastal nedostatek, stane se potkan či krysa opravdovým nejlepším přítelem člověka – viz známý román a film Krála krysa.

Potkan je ve své podstatě kožešinové zvíře. Až zase přijdou kožichy do módy, může být i břidlicová potkaní šeď zcela in.

Na rozdíl od jiných zvířat má potkan velký potenciál stát se domácím mazlíčkem. Už teď si každý může pořídit ve Zverimexu potkana domácího v mnoha varietách a velikostech. Je to chytré a velmi čistotné zvířátko.

Kamarádova metoda je použitelná dokonce i u politiků. Díky ní teď už vím, že na naší politické scéně je také každý užitečný. I ten, jemuž nemůžete přijít na jméno a je vám z něho doslova šófl. U každého z nás je to samozřejmě někdo jiný. Účinnost zmíněné metody však otestujete vždy jen na tom, který vám nejvíce leze krkem. U mě je to náš současný prezident. I v tomto případě spolužákova metoda v zátěžové zkoušce obstála.

Díky Zemanovi jsem omezil množství cukru abych nedostal cukrovku. Vážím si svého zdraví a jsem šťastný, že mohu sportovat - v létě si užívat kola a v zimě lyží.

Díky Zemanovi není náš národ sjednocen, ale zdravě rozdělen, což je zárukou potřebné různorodosti. Jen variabilní systém je životaschopný. Proto děkuji Zemanovi, že za celou dobu svého prezidentství se nesnažil, abychom se ještě pevněji semkli kolem jedné jediné modly.

Snažím se nepoužívat často bonmoty a když už, tak se varuji používat ty stejné opakovaně.

Díky našemu panu prezidentovi si nedělám falešné iluze ani o sobě, ani o celé naší společnosti. Jsem skoro na všechno připraven a to je velmi dobře. V přírodě přežije jen ten, který si umí dávat bacha.

Autor: Vilém Ravek | pátek 4.10.2019 14:04 | karma článku: 12,54 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2709x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik