Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sandály z Kauflandu.

Tohle je můj vzkaz všem pokladním v hypermarketech : "Dej pozor, patří ti sálu půl, nešlap mi na sandály, ani když máme úzkej stůl."

Tak jak se dokáže přátelsky vstřícný sympaťák s beránčí povahou změnit v okamžiku, kdy usedne za volant, v polopříčetnou bestii se slovníkem dlaždiče, který nedostal na konci týdne výplatu, tak se já ve chvíli, kdy se ocitnu na konci fronty před pokladnou, stanu netrpělivým magorem, který se tváří, jako kdyby mu každou další promarněnou vteřinou utíkaly miliony. Realitu hypermarketu začnu vnímat hyperkriticky. To neplatí pro ty, co stojí ve frontě za mnou, ale bezezbytku pro všechny, co stojí přede mnou. Každý z nich je potenciální potížista, kvůli kterému se fronta na dlouhé vteřiny zasekne, až by jeden /třeba já/ vraždil.

Naštvaný jsem už ve chvíli, kdy zjistím, že z osmi front před pokladnami jsem si vybral tu nejpomalejší a s nejproblematičtějšími zákazníky. To se mi stává pravidelně i přesto, že frontu si vybírám téměř vědeckým způsobem. Venkovani s plně napěchovaným nákupním velkokapacitním vozíkem odradí každého, ale já vím, že není nákup, jako nákup. Tři bedny piva jsou u pokladny odbavené hned stejně jako plato zlevněných jogurtů po dvaceti kusech. Za škodnou spíše považuji takové, co vysypou na pás egyptskou pyramidu postavenou z různorodého zboží ve stylu každý pes, jiná ves, z toho polovina je určena k vážení a tudíž bez čárového kódu. Kromě vědeckého přístupu se držím i zásady pana prezidenta, že jen blbec nemění své názory. Proto i když si zvolím ideální frontu, často přepustím své pořadí a přejdu k jiné ještě nadějnější, kde to více odsýpá. Pak se však skoro vždy stane, že ta fronta, která se zasekla, se dá do pohybu a ta, která byla v nadějném pohybu, se zasekne.

To jsou ty zatracené černé labutě, jak o nich píše ten vědátor Taleb. Nečekané zvraty. Paní, která chce platit, zjistí, že zapomněla doma platební kartu a teď rudá až za ušima doluje z peněženky hotovost za vlídné asistence hodné pokladní, která je ráda, že si na chvíli odpočine. Sakra, proč jsou ty pokladní tak tolerantní? Ať si tu svou falešnou korektnost strčí někam! Jindy zase přiletí jiná „černá labuť“. Chlápek, který se mi celou tu dobu, co stál přede mnou ve frontě, zdál čímsi podezřelý, neprošel bezpečnostním rámem. Když i napotřetí se rozblikají červená světla, pokladní volá ostrahu. Fronta, která se mi jevila nadějně, teď připomíná kolonu na D1 u Humpolce. Proboha, co to jsou za lidi? Jeden blbější než druhý a mezi nimi já se svou příslovečnou smůlou, který si ze všech nabízených variant zvolí tu nejhorší. Jenže nedávno jsem se  stal děsivou potížistickou černou labutí já sám.

Jako obvykle, prošvihl jsem příležitost koupit si před nastávající dovolenou k moři takové ty levné sandály, co se zapínají na suchý zip. Staré, jak vzácně pravdivě konstatovala má žena, byly odpudivě opotřebované a suchý zip se začal na levé botě samovolně rozepínat, což štvalo i mě. Jenže kupte v druhé polovině léta letní zboží. Co se prodalo, to se prodalo. Další várku oblíbených levných sandálů, když už září klepe na dveře, nikdo neobjedná. Někdy však i v Kauflandu s osmi frontami u pokladen se může stát zázrak. Sandály! No jo, to jsem si mohl myslet, vyprodáno. Pak jsem najednou jedny zrovna v mé velikosti objevil pod poházeným balícím papírem. Bylo to stejné, jak po dopoledním nájezdu houbařů najít ve čtyři odpoledne praváka. S vzácnou  kořistí v košíku jsem si tentokrát odpustil krátkodobou prognózu pohybu jednotlivých front a bezmyšlenkovitě si stoupl do té, co byla nejblíže. Jak už to tak bývá, když jsem do věci nezapojil svůj mozek, měl jsem štěstí. Přede mnou stáli samí bezproblémoví zákazníci, pokladní se zdála být profesionálkou na svém místě a prodejní pás popojížděl v krátkých intervalech dopředu. Snad proto se za mnou řadili další a další, protože ani jim neušlo, že ta naše fronta je nejrychlejší a nestojí v ní žádný evidentní potížista nebo cvok. Ani jsem nevěděl jak, byl jsem na řadě. Kupoval jsem si jen sandály, co více si mohli všichni za mnou přát. Pokladní, která do té chvíle markovala zboží bleskovým tempem, vzala akční levnou obuv do ruky a začala ji zamyšleně zkoumat, jako kdyby šlo o nějaký umělecký artefakt pro aukční síň Sotheby's. Pak mi oznámila, že obuv nemá štítek s čárovým kódem.

„A to znamená tedy co?“

„Nemohu vám zboží namarkovat. Skočte si pro jiný pár, který bude mít štítek s čárovým kódem.“

„Žádný další pár tam není. Tohle byl poslední.“ Frontovou řadou za mnou projela první znepokojená vlnka. „Tak já se podívám po tom štítku s čárovým kódem,“ navrhl jsem. Pokladní, na rozdíl od dalších deseti zákazníků stojících ve frontě, se zatvářila vstřícně. Běžel jsem do vzdáleného sektoru obuvi a horečně prohrabával balící materiál, který tu jako jediný po vyprodaných sandálech zbyl. Štítek nikde. Udýchaně jsem se vrátil k pokladně. Fronta zákazníků se postupně přeměňovala v uličku hanby. „Nic jsem nenašel“, oznámil jsem.

„Tak to se nedá nic dělat.“ Vzala boty a odložila je do boxu určeného pro zboží, na které občas zákazníkovi nezbudou peníze. Ale to přece nebyl můj případ! Já mám na své sandály zákonné právo! Jsem ochoten zaplatit českou měnou, kterou každý prodejce ze zákona musí přijmout. Pokud ne, hrozil by mu postih. Měl jsem pravdu, ale mou smůlou bylo, že mi po těle začalo růst peří. Měnil jsem se v Talebovu černou labuť. „Měla byste zavolat vedoucího. Určitě na to zboží existuje čárový kód.“ Atmosféra u pokladny číslo tři začínala připomínat palubu lodi Bounty těsně před začátkem vzpoury. Hrozil lynč. A tak jsem boj o levné sandály vzdal a odešel s nepořízenou domů. Místo abych se uklidnil, zlost ve mně kvasila jako švestkový mač. Vrátil jsem se za hodinu zpět. Zřejmě jsem musel mít výraz hraběte Monte Christa, který právě svému úhlavnímu nepříteli oznamuje, že je Edmond Dantes. „Dejte mi ty sandály!“ Pokladní se nepokusila ani o chabý odpor. Vydala mi sandály. V doprovodu ostrahy jsem zamířil do informačního oddělení a hodil  zboží na pult. „Tyto sandály si chci koupit a je mi úplně jedno, že nemají čárový kód.“ Začal jsem být nejen občansky, ale i zákaznicky nespokojený. Nakonec jsem sice svůj boj vyhrál a sandály si odnesl do svého brlohu, ale připadal jsem si jako král Pyrrhos. Vlastně ne, spíše jako černá labuť na věky věků.

Post scriptum.

Před spaním jsem si pustil Karla Zicha a hned mi bylo líp :

Můžeš mi košem dát

a můžeš jít pryč

můžeš mi ukrást od auta klíč

můžeš se smát

třeba na celej sál

jenom mi nešlápni na sandál

dej pozor

patří ti sálu půl

nešlap mi na sandály

ani když máme úzkej stůl

 

Autor: Vilém Ravek | pondělí 5.8.2019 18:43 | karma článku: 34,43 | přečteno: 2213x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2730x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik