Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láká vás stát se prezidentem? Zvažte to!

Stát se hlavou státu znamená vstoupit do učebnic dějepisu. Určitě se najde dost těch, kteří se o to za pár let pokusí. Inu proč ne, ale zvažte to.

 Je mnoho povolaných, ale jen jeden vyvolený. Vlastně ani těch povolaných, kteří mají reálnou šanci oslovit dostatek voličů, moc nebude. Pokud uvažujete o tom, stát se prezidentem, měli byste si jen tak sami pro sebe udělat test, zda-li na to vůbec máte. Rozhodně není předpokladem úspěchu vaše dokonalé fyzické a duševní zdraví. Pokud netrpíte nějakou výraznou anomálií, raději na prezidentské křeslo zapomeňte. Je jedno, jakou anomálií trpíte. Klidně můžete být fyzicky fit, ale pak byste měli tento „nedostatek“ vyvážit podivným zjevem či nějakou zřetelnou poruchou osobnosti.

Nezáleží na tom, zda-li budete spíše levicoví nebo pravicoví. Hlavním požadavkem, alespoň v České republice, je, aby byla s vámi sranda. To však vůbec neznamená, že by u nás měl největší naději stát se prezidentem, na rozdíl od Ukrajiny, profesionální bavič či úspěšný scénárista filmových veseloher. Není totiž legrace jako legrace. V politice je opravdovou srandou jen ta, která dokáže pobavit jen část národa a zároveň druhou část rozzuřit pokud možno doběla. Vlastně o legraci v pravém smyslu slova ani nemusí jít.

Pokud máte schopnost v jednom okamžiku jednoho bavit a zároveň druhého vytáčet do stavu nepříčetnosti, postupujete do třetího kola. Nyní však stojíte před volbou koho bavit a koho štvát. Ať vás ani nenapadne pokusit se chvíli vytáčet jednu skupinu voličů a chvíli zase druhou. To je cesta k volebnímu fiasku. Musíte si vybrat takové, co nejsou tolik v mediálním prostoru slyšet - mlčící většinu. Zde platí, chceš-li do všeho mluvit, musíš získat ty, kteří mlčí. Je to těžké. Rozpoznat větší polovinu mlčící většiny je uměním. Můžete být jakkoliv talentovaným podivínem, sociopatem nebo pohybovým nešikou, přesto prohrajete, pokud budete vytáčet tu špatnou/čti více početnou/ polovinu národa. V naší české kotlince najít tu větší volební skupinu se zdá zdánlivě jednoduché. Stačí se stát tzv. populistou, který umí brnkat na vlasteneckou a národní strunu. Jenže bacha na to. Pokud budete dávat na odiv svou hrdost na svou vlast, vyzdvihovat její úspěchy a její  světový význam, spláčete nad výdělkem. Pro opravdového vlastence může být maximálně tak slavná minulost a to kdo ví jestli. V žádném případě však nemůže být slavná přítomnost. Ta musí být líčena tak, že by si od nás ani pes kůrku nevzal. Čím nacionalističtější politik, tím chmurnější stav národa úpící pod botou uchvatitele. Nejen, že nedisponujeme ani náznakem opravdové suverenity, ale nemáme fakticky nic, na co bychom mohli být hrdi. Jsme národ bez elit. Máme jen pseudoelity včetně členů Akademie věd. Ani demokracii nemáme a vlastně nikdy ani neměli. Jdeme od deseti k pěti. S touto formou vlastenectví to však nesmíte přehánět – stačí jen naznačovat, abyste od sebe neodehnali méně radikální část mlčící většiny. Něco je třeba i pochválit, maně mě napadá krása matičky Prahy či kouzlo Českomoravské vysočiny. A samozřejmě lid, který si přece zaslouží lepší budoucnost.

Bez novinářů, i kdyby to byli nepřátelé lidstva a blbci, se ovšem neobejdete. Pokud jim však budete podlézat ,hlavně těm z mainstreamu, nedostanete se ani do čtvrtfinále. Chvála mainstreamové žurnalistiky je jako jedem napuštěné jablko pro Sněhurku. Zdánlivě to nedává logiku, ale musíte do nich šít hlava nehlava. Díky tomu nebude dne, aby o vás nevyšlo alespoň pět článků. Čím negativnějších, tím lépe. Kam se pohnete, tam se pohne i houf novinářů. Tak jak se pro národ stanete bavičem a prudičem zároveň, tak se pro novinářskou obec stanete nevyčerpatelným generátorem špatných zpráv. A jak se říká – dobrá zpráva je jen špatná zpráva, jen ta zvyšuje tržby. Vedlejším efektem navíc bude, že čím více bude mainstream o vás psát negativně, tím více alternativní publicistika pozitivně. Pak vás už nic nezastaví, leda ještě marketingově zdatnější soupeř.

Nesmíte ovšem zapomenout, že dokud nevyhrajete volby a stanete se ústavně nezodpovědným prezidentem, jste ve všem všudy trestně zodpovědným. Pohrávat si se skutkovou podstatou vlastizrady je jako dráždit hada bosou nohou. Na to bude dost času až po vašem zvolení. Stačí, když své voliče přesvědčíte, že s vaším zvolením přijde změna, však oni si domyslí jaká. Nejsou hloupí. Naopak bych doporučoval, hlavně u starších konzervativnějších voličů, spíše než změnu slibovat návrat. Zdá se to trochu morbidní, ale mediálně se nejvíce osvědčil slib návratu ke kořenům. Vlastně si ani nebudete vymýšlet. Návrat ke kořenům beztak čeká každého. Tak hodně zdaru.

 

Autor: Vilém Ravek | neděle 5.5.2019 14:24 | karma článku: 10,29 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 34,97 | Přečteno: 2101x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,62 | Přečteno: 564x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,27 | Přečteno: 584x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,60
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik