Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinně místenkový rychlík je pro socialisty, bez povinné rezervace pro liberály.

Po zkušenostech z cesty expresem z Prahy do Brna už bezpečně vím, jaká je moje politická orientace. Doporučuji si pro jízdu vybrat pátek odpoledne. Hned budete vědět, koho volit.

Na první pohled vypadá mé tvrzení nesmyslně. Příznivec regulovaného trhu a silného sociálního státu má zpravidla hlouběji do kapsy než libertariánský hipster z Prahy 7, který je ochotný dát za malinovku v baru Cobra padesát korun. Místenka rozhodně není zadarmo a cestovní náklady notně prodraží. No jo, ale zkuste se svézt ve čtvrtek nebo pátek odpoledne na trase Praha – Brno. Od doby, kdy po dé jedničce se odváží jezdit už jen ministr dopravy Dan Ťok a kdy na druhé straně senioři a junioři mají jízdenku skoro zadarmo, jezdí stále více lidí vlakem. Expresy jsou koncem týdne totálně přecpané. Kdo má rád sociální a jiné jistoty, bez místenky by do rychlíku směr Brno nebo Ostrava lézt neměl. Bez peněz do hospody nelez a bez rezervace do expresu rovněž nelez. Inu jistota, že nebudu muset tři hodiny bivakovat na nástupní plošině vagónu, něco stojí. Městský liberál by se však z takové jistoty mohl i zbláznit. Místa v povinně místenkových vlacích jsou omezená a musí se předem zamluvit. Když pak chce letenský hipster přestupovat na další navazující spoj/rovněž povinně místenkový/ bez dlouhodobého plánování se neobejde, což je pro libertariána na sebevraždu. Navíc tak dochází k dalšímu paradoxu. V povinně místenkovém rychlíku bude sedět vedle milovníků jistot a pevné ruky, kteří během jízdy zkonzumují jen to, co je zahrnuto v ceně jízdenky /0,2 dcl vody a káva nebo čaj/. Většinu osazenstva budou navíc tvořit senioři 65+ volící Zemana. Není většího rovnostářství než-li v „supersonickém“ Pendolínu původně určenému hlavně pro střední manažery pendlujícími/v tomto případě přesněji řečeno pendolínujícími/ mezi Prahou a Ostravou. Všichni si užívají stejného luxusu ať pán nebo kmán. Socík jako vyšitý.

Kdo vzývá kapitalismus bez přívlastků, obdivuje samoregulaci volného trhu a věří svému vysokému IQ, ostrým loktům, podnikatelské intuici a rád přijímá výzvy, vždy zvolí rychlík bez povinné rezervace. Samozřejmě, že díky "Bruselu" už u nás nic, co je bez regulačních přívlastků, neexistuje – ani bezmístenkový expres. Každý má aspoň jeden místenkový vůz. To však tradičnímu příslušníku vyšší střední třídy rozhodně vadit nebude. Je přece rozdíl mít místenku, kde ji má každý, a mít místenku, kde ji má jen Někdo. Narvaný expres s jediným místenkovým vozem uprostřed v mnohém připomíná dobu – V zámku a podzámčí-. Zádumčivý klid aristokratického místenkáče kontra po sobě šlapající dav deroucí se do zbylých vagónů, kde nikdo nemá předem nic jisté. Není slastnějšího pocitu, než-li z okna restauračního vozu pozorovat šermířské souboje tzv. severskými holemi celodenním sportem vycepovaných mladodůchodců, kteří mezi sebou bojují o poslední čtvereční metr na nástupní plošině vagonu.

V poslední době však pronikla i do Českých drah inkluze. Zavedla vagony jen částečně místenkové, aby byl umožněn bližší kontakt mezi těmi, kteří místenku mají a těmi, co ji nemají. Má to však jednu nevýhodu. Na první pohled se nedá poznat, které sedadlo je s rezervací. To ví jen ten, co si tu rezervaci zakoupil. To je pak silná káva i pro svobodymilovného Piráta s dredy. Poté, co se mu podařilo nacpat do vlaku, musí si ještě vybojovat místo na sezení i přesto, že si ho dopředu zaplatil. Na průvodčího spoléhat nemůže. Ten se možná vlakovou soupravou prodere tak za hodinu ne-li dvě. Ale nakonec vše dopadne tak, jak má. Samoregulační schopnost volného pohybu zdánlivě protikladných sil je udivující. Jednotliví cestující se, aniž si to uvědomí, brzy uspořádají do potravního řetězce, v němž každý bude mít své místo. Ke skutečnému boji o rezervaci nedojde. Ti bez místenky jen instinktivně přijmou roli přidrzlých mrchožroutů snažících se uždibnout zpoza tlamy predátora kousek té flákoty. Tato taktika často přináší nečekané benefity. Vlastník rezervace může přistoupit až v Pardubicích a to pak je pro cestujícího- šakala výhra. A i když ne, tak každá minuta v sedě je dobrá. Opravdovými vítězi privatizace sedadel jsou však ti s intuicí a zároveň s dostatkem štěstí, jež přeje jen připraveným. Aniž by vynaložili peníze za místenku, beztak sedí. Žádný úspěch však není zadarmo. Na perónu se vždy postaví tak, že po zastavení vlakové soupravy jsou naproti dveřím vagónu a když ne, ví jak v davu pasažérů připomínajících stádo pakoňů překračujících řeku Mara proplouvat. Přesně rozeznají, která sedadla jsou volná a která rezervovaná. Tahle sorta si opravdu umí užívat kapitalismu volné soutěže. Větší polovině nezbude, než-li se stát pasažérem-býložravcem. Každý z nich si však rovněž své místo na podlaze najde, ti chytřejší mají sebou sedátka nebo různé polštářky, aby se „zespodu“ nenastydli. Zbytek stojí, inu někdo prohrát musí. Ať se to však zdá k nevíře, jízda přeplněným expresem bez povinné rezervace je oslavou svobody, volnosti a nespoutanosti ….hlavně tedy pro zasloužené vítěze.

Autor: Vilém Ravek | pondělí 25.3.2019 15:50 | karma článku: 20,97 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 35,36 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,62 | Přečteno: 564x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3637x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,27 | Přečteno: 584x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,67
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik