Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se bojí, ať nechodí na abiturientský večírek.

Vzpomínat se má, ale ne více jak jednu hodinu. Z toho důvodu i abiturientský večírek je bezpečný právě jen tu první hodinu. Pak se může stát, že ožije minulost a to může být zlé. A hlavně radím : Nechte tu lásku spát. Navěky.

Na gymplu se do mě, pokud vím, doopravdy nezamilovala žádná holka. Příliš chlapecký obličej na maturitním tablu i po mnoha letech dokazuje, že jsem zrál pomalu, jak jablko v těžkém polostínu. Možná právě vinou mé nezralosti hraničící až s dětinskostí, jsem však beznadějně zamilovaný byl. Snad tomu tak chtěla matka příroda, že objektem mé touhy se stala Emilka – nejkrásnější holka nejen naší třídy, ale celého gymnázia. Na reálný plnohodnotný vztah s obyčejnou mladou holkou z masa a kostí jsem tehdy ještě neměl, jen na zoufale platonickou zamilovanost k největší krasavici široko daleko. Emilka však nebyla nedostupná jen pro mě, ale prakticky pro každého ve třídě. Zatímco však ostatní kluky její nedostupnost nijak zvlášť netrápila, maximálně jen dráždila, tak mě ničila. Tehdy bych snad prodal maturitu za jeden jediný její vášnivý polibek.

Po maturitním večírku jsem ji dlouho neviděl. Na abiturientské večírky, které jsme zprvu pořádali každý rok, nechodila. Její svět byl jinde, než-li ten náš. Povídalo se, že žije s nějakým mladým chirurgem z Brna, co má vilu v rezidenční čtvrti někde v Králově Poli. Už dávno jsem uzrál a doháněl to, co jsem na gymplu zameškal. Emilka zůstala jen vzpomínkou na pozdně pubertální poblouznění mládence, který si málem musel malovat vousy pod nosem. Na jubilejní desátý pomaturitní večírek však přišla..a byla ještě krásnější než kdykoliv předtím.

Kéž by nepřišla, nebo kéž bych já nepřišel. Ta pomaturitní setkání mne již nelákala. Život šel dál. Měl jsem za sebou vysokou školu, vojnu,získal docela prestižní práci. Přibylo mi spoustu nových přátel, se kterými mě spojovalo mnohem více, než-li s bývalými spolužáky. Také jsem už měl vážnou známost a rozhodnutí, že se vezmeme, bylo na spadnutí. Jenže jsem na ten proklatý večírek přišel.

Bůhví, čím jsem ji zaujal. Deset let mě neviděla. Už jsem nebyl klukem, co uměl psát zamilované básničky. Stal jsem se docela úspěšným mužem, kterému nechybělo patřičné sebevědomí. Anebo to bylo úplně jinak. Každopádně jsem poznal, že mám u ní šanci. Její krása mne neoloupila o odvahu. Možná trochu ano, ale po dvou koňacích jsem už zase věřil několikrát ověřené pravdě, že holky, včetně těch hezkých, to chtějí taky. Nijak jsem však netlačil na pilu. Radoval jsem se z pouhého faktu, že strávím večer ve společenství ženy mých dávných snů.

Těch koňaků nakonec bylo více. Neopil jsem se, jen se dostal do nějaké vyšší dimenze reality. S odstupem času mi ty následné hodiny, které skončily v jejím hotelovém pokoji, ze všeho nejvíce připadaly, jako nějaký hodně živý sen, po němž však neodvratně muselo přijít probuzení. Nejasně jsem si uvědomoval, že celý večer jsem neskutečně kecal. Z celé té konverzace ještě předtím, než jsem ji doprovodil do hotelu, mi uvízla zdánlivá banalita. „To není pravda“, řekla, když jsem konstatoval, že tehdy na gymplu jsem byl pro ni z celuloidu a přitom už tehdy ji zbožňoval. „Nikdo mi nenapsal krásnější vyznání, než-li ty. Dlouho jsem si je schovávala. Možná ho ještě někde mám.“ V tom okamžiku jsem krátce vystřízlivěl a zároveň zrudl. Ano, napsal jsem ji vyznání, ale anonymně. Nikdy bych se nedokázal pod tak silná slova podepsat. Věděl jsem, že sotva kdy budu mít příležitost ji něco takového říci, tak jsem ji napsal alespoň anonymní vyznání.

„Ty jsi věděla, že jsem to psal já?“

„Věděla. Psal jsi nejhezčí slohovky ze třídy. Profesorka je pak skoro vždy  všem přečetla. Bylo mi jasný, že jsi ještě neměl holku, napsal jsi to takovým ještě hodně klučičím stylem. Litovala jsem, že je mi osmnáct a ne čtrnáct...“

„To jsem nevěděl.“

„Žádná holka by nechtěla tak krásné vyznání nevyslyšet. Lepší je dělat, že žádné nebylo.“

„Jo. Máš pravdu,“

Tu noc jsem vyslyšen byl, ale zaplatil jsem za to svou duší. Od té chvíle se můj život rozpůlil na to, co bylo předtím a na to, co bylo potom. Náš krátký vztah se ze všeho nejvíce podobal jednomu velikému drogovému tripu. Jezdil jsem za ní dvakrát týdně do Prahy,kde bydlela, a v mezidobí za sebou pálil mosty. Takhle to dál nešlo. Nakonec jsme si oba vybrali skoro celý zbytek dovolené a zamluvili jsme si rekreační pobyt na Vysočině. Prožil jsem nejkrásnějších deset dnů v mém životě. Vzájemná chemie pracovala, i když jsme opakovaně spolu sdíleli čtyřiadvacet hodin denně. Každý další den se nám zdál krásnější, než-li ten předchozí.

Chtěla, abych ji říkal něco hezkého, když už mám to básnické střevo. Na to jsem však nikdy moc nebyl. Silná slova mi nešla přes jazyk.

„Tak je napiš.“

A tak po celou dobu pobytu jsme mezi sebou hráli takovou zvláštní hru. Každý den jsem napsal své vyznání a dal ho do obálky na recepci. Ona si pak o něco později obálku vyzvedla. Kdybych měl tu moc, všechna ta psaní bych nechal anihilovat, aby po nich nezůstala ani molekula. Jenže tehdy mi kolovaly v krvi endorfiny v obrovském množství a po světě jsem chodil s duší dokořán otevřenou. A pak náš desetidenní pobyt končil. Zbývala poslední večeře a poslední „vyznání“ v zalepené obálce. Napsal jsem ho tentokrát v próze. Byla to nabídka k sňatku, neboť jsem chtěl žít s tou, kterou mi daroval osud. S osudovou ženou.

Vlastně se stalo to, co se mělo stát. Nutně jsem musel skončit jako Ikarus, který vylétl až příliš do výšin, kde neměl co pohledávat. Zákonitě musel přijít pád. Konec však přišel příliš brzy a byl příliš krutý. Trvalo mi skoro rok, než jsem se dokázal dát do pořádku.

Nechápal jsem, proč na mou nabídku společného života vůbec nezareagovala. Její chování se diametrálně změnilo. Chovala se najednou chladně a odměřeně. Nedovedl jsem si to vysvětlit. Celou cestu vlakem jsme strávili mlčením. Deset dní euforie teď vystřídala prohlubující se deprese. Co jsem vlastně udělal špatně? Asi úplně všechno. A pak mi to došlo. Vzpomněl jsem si, co mi říkala na pomaturitním večírku.“Žádná holka by nechtěla tak krásné vyznání nevyslyšet. Lepší je dělat, že žádné nebylo.“

Čas dokáže všechny rány nakonec zacelit. S Věrou jsme se zase po roce dali dohromady, měli spolu dvě děti a nedávno se nám narodila první vnučka. Na svůj život si rozhodně nemohu ztěžovat. Emilie se nakonec zasunula někam na hranici mezi vědomím a nevědomím. Stala se dávno zhojenou ranou, která se ozývala neurčitou bolestí jen velmi zřídka.

Na abiturientské večírky jsem nechodil. Vyhýbal jsem se jim,jak čert kříži. Dostal jsem však oficiální pozvání na oslavu 100. výročí založení gymnázia. Odmítnout jsem nemohl. Když skončila oficiální část, rozdělili nás podle tříd k jednotlivým stolům. A najednou jsem ji po mnoha letech opět uviděl. Setkali jsme se pohledem, ale ani jedna jiskřička nezaprskala. Po hodině běžné společenské konverzace s bývalými žáky jsem se rozhodl, že je čas jít. Vstal jsem, ale nohy mě přestaly poslouchat. Jako kdybych byl přitahován magnetickou horou, jsem přistoupil k ní a požádal ji, zda-li by si se mnou nedala skleničku u baru. Čekal jsem, že se pod nějakou záminkou omluví, ale po krátkém váhání mou nabídku přijala.

Whisky už jsme měli skoro dopitou, když jsem konečně našel ta správná slova.

„Emilko, už to všechno odnesl čas. O nic vlastně nejde, ale přece bych něco rád věděl.“ Pověděl jsem ji o mé nabídce sňatku v zalepené obálce na recepci.

„Jakou nabídkou sňatku? Žádná nebyla. Nedovedla jsem pochopit, že to nekrásnější poslední vyznání, které jsi mi sliboval, byla ve skutečnosti prázdná obálka. Celou cestu vlakem jsem čekala, že něco řekneš, něco vysvětlíš, ale mlčel jsi jako hrob a ani potom jsi se neozval.“

Během vteřiny jsem se tryskem ocitnul o třicet let zpátky.

„Emilko, prosím tě, aspoň mi řekni, že by jsi tu nabídku k sňatku odmítla.“

Oči se ji zaleskly.

Nevím, co by se stalo později, ale jedno vím určitě. V ten okamžik bych ti skočila do náruče a byla šťastná.“

Nikdy jsem to neměl vědět, nikdy jsem to neměl vědět,mumlal jsem si celou cestu domů. Pocit marnosti však nepolevoval.

 

 

Autor: Vilém Ravek | sobota 24.11.2018 19:57 | karma článku: 30,12 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 21,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 36,93 | Přečteno: 3602x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,05 | Přečteno: 564x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,60 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Zbohatlý křupan, premium osobní bankéřka a Tři sestry

U podpisového vzoru se doporučuje z bezpečnostních důvodů zkombinovat vlastní podpis s heslem, obrázkem nebo grafickým symbolem. Může to klidně být i grafický symbol rockové skupiny Tři sestry.

15.2.2024 v 20:31 | Karma: 23,45 | Přečteno: 629x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Kdybych byl Tomiem a měl jeho močák.

Před pár dny se v Poslanecké sněmovně stal zázrak. Tomio Okamura dokázal s plným močovým měchýřem mluvit bez přerušení jedenáct hodin, neboť se mu podařilo zastavit ve svém těle proces látkové výměny.

28.1.2024 v 19:31 | Karma: 23,04 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Elektromobil jinak. Auto na baterky.

Vjel elektromobil do garáže, červená se line záře, červená se line záře. Oheň, oheň. Barví ruce, barví tváře, červená se line záře.

17.1.2024 v 17:57 | Karma: 32,82 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Vymáhat po majitelích poplatek za psa může skončit až u Ústavního soudu

Můj daňový poradce mi řekl, že pokud by se můj pes mentálně přetransformoval v kočku, nebudu muset za něho nic platit.

13.1.2024 v 17:56 | Karma: 26,65 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Vzpomínky na léto 1995.

Prý, kdo si pamatuje na devadesátky, tak ten je neprožil. Jsou však výjimky. Například vzpomínky na dva horké letní červencové týdny v roce 1995.

8.1.2024 v 19:22 | Karma: 21,07 | Přečteno: 538x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Navigaci, archiv a bankovnictví k tomu – to vše mám ve svém telefonu

Smartfóni tak jako ženy, pinem bejvaj uzamčený. Pokud smartfón klíč svůj nedá, budu volat běda, běda.

11.12.2023 v 14:33 | Karma: 17,79 | Přečteno: 337x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Ve StarDance se ještě nedotancovalo, ale koblihy se už dopekly

Jelikož už delší dobu prudce stoupá obliba kuchařů a cukrářů, bylo jen otázkou času, kdy se objeví na parketu StarDance nějaký obzvláště oblíbený kuchař či cukrář.

3.12.2023 v 18:19 | Karma: 22,03 | Přečteno: 616x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Chlapečku, nejdřív přežij Satanáše, pak si užij Mikuláše.

Už se zase blíží Mikuláš, milé děti a hlavně rodiče. Čertů vylézajících kdesi ze skalních dutin a starých opuštěných sklepů bude přebytek, ale dětských psychologů nedostatek. Ještě si to rozmyslete.

24.11.2023 v 17:49 | Karma: 16,54 | Přečteno: 232x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Efekt šeptající galerie

Vzdálenost mezi srncem a srnou je zpočátku velká. Pak srna zvolní svůj spěch a srnec se začne přibližovat. Nakonec se srna zastaví a dovolí srnci spojení / náhodně odposlechnuto na mysliveckém bále /.

5.11.2023 v 18:07 | Karma: 13,90 | Přečteno: 260x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Asijská sršeň sice vraždí naše včely, ale to přece nevylučuje mírové řešení problému

Asijská sršeň sice likviduje naše včely, ale když ji budeme oplácet stejnou měrou, klesneme na její úroveň. Copak neexistuje nějaké mírové řešení? Musíme se o to aspoň pokusit.

14.10.2023 v 15:55 | Karma: 39,69 | Přečteno: 3933x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Průšvih. Letos na dovolené se mi definitivně zlomil stojan.

Dovolené za hranicemi všedních dnů považuji za celkem riskantní záležitost. Stát se může opravdu cokoliv a to nejen Agátě Hanychové a Jaromíru Soukupovi.

5.10.2023 v 18:11 | Karma: 19,08 | Přečteno: 532x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Jaké jsou příčiny zářijového přemnožení slova „smetana“ na českých sociálních sítích.

Občas se některé slovo přemnoží. Třeba letos v září se přemnožilo slovo "smetana" , i když Smetanova Litomyšl už byla a smetana na vaření či šlehání také výrazně nezdražila. Přesto se pořád mluví o smetaně. Proč?

23.9.2023 v 23:20 | Karma: 24,49 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Jak jsem se na setkání blogerů v Pardubicích málem dostal do jiné party.

Když se mám zúčastnit nějaké akce, kde nikoho doposud osobně neznám a neznám ani místo setkání, snažím se pečlivě vyloučit všechny kritické eventuality, které by mohly nastat. Dopadlo to jako obvykle.

12.9.2023 v 12:57 | Karma: 21,47 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

705 centimetrů

V roce 1975 i dnes se za extratřídu ve skoku dalekém považují muži, kterým se podařilo překonat hranici osmi metrů. U žen a dorostenců hranicí extratřídy je sedm metrů. Nesmí se však přešlápnout.

6.9.2023 v 20:03 | Karma: 15,25 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Dosud nepoužité boty mrtvé holčičky

Na ruském telegramovém kanále pod fotkou pietního místa na památku mrtvé holčičky, která tuto sobotu zahynula v Černihivu, se objevil inzerát nabízející dosud nepoužité dětské botičky.

21.8.2023 v 18:10 | Karma: 41,97 | Přečteno: 5373x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Je ti dobře, Mitchi? Je mi fajn.

Na tiskové konferenci jednaosmdesátiletý předseda republikánské menšiny Mitch McConnell se zničehonic za řečnickým pultíkem zasekl uprostřed věty a strnule mlčel.

28.7.2023 v 16:19 | Karma: 19,88 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 282
  • Celková karma 24,94
  • Průměrná čtenost 1552x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik