Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Námět na politický psychothriller - Prezidentův mluvčí-.

Ve městě, kde žil a psal své romány Franz Kafka, se může odehrát cokoliv. Třeba i politický psychothriller.

 

 

   Začátek příběhu by vycházel z naší důvěrně známé politické reality...Na tomto místě si však dovoluji upozornit, že všechny postavy děje jsou smyšlené, i když jejich podobnost s postavami skutečnými není až tak zcela nenáhodná.

Do sídla hlavy státu nastoupil nový mluvčí. Všichni před ním u kontroverzní ale verbálně zdatné hlavy státu nevydrželi déle než pár týdnů. Nic nenasvědčovalo tomu, že by nový mluvčí, do té doby neznámý redaktor časopisu Zdraví zvířat, dopadl lépe. Mediální scéna, která kontroverzní hlavě státu věru nepřála, se vrhla na trochu pitoreskně působícího mluvčího jako zdivočelí vlci. Mluvčí se tak v podstatě stal králem komiků, aniž by vystupoval v jediné veselohře anebo alespoň v kabaretu. Tedy on ve skutečnosti v kabaretu vystupoval, ale nikoliv on, ale známý herec, který ho velmi zdařile napodoboval. Všichni se dobře bavili. Legrace neměla konce. Čas mluvčího, kterému se smála skoro celá republika, se evidentně naplňoval.

Naplňoval, ale nenaplnil. Jeho šéfovi, který rád používal vůči svým politickým protivníkům bonmoty, už humor docházel. Když se pokusil o bonmot, nesmáli se mu ani jeho oddaní příznivci. Hlava státu, která dokázala myslet vždy pět tahů dopředu, si uvědomila, že ve svém novém mluvčím získala zbraň hromadného ničení. Všechny, které opravdu neměla v lásce nebo je rovnou nenáviděla, teď mohla ponížit, aniž by vyřkla jediné urážlivé slovo. To za ni obstaral mluvčí, který se postupem doby stal věrným pitbulem ochotným za svého pána nasadit i vlastní život. Nastala zvláštní situace. Prezidentovi odpůrci už nepolemizovali s hlavou státu, ale s jeho mluvčím. Tím, že se škorpili s tím, který byl považován za vysmívaného klauna, stávali se i oni klauni. Zatímco však mluvčí se už nemohl stát ještě směšnějším tak oni ano. Pouto mezi hlavou státu a jeho mluvčím poznenáhlu sílilo. Dlouhé hodiny spolu konzultovali další mediální záležitosti, které už měl mluvčí ve své plné gesci. Navíc mluvčí u sebe objevil nebývalou schopnost. Uměl odezírat z úst hlavy státu i nevyřčená slova. Jejich vzájemná komunikace mohla být i částečně nonverbální....Tady první část příběhu končí.

 

O tři roky později.

 

   Fyzické zdraví prezidenta se zhoršilo natolik, že nebyl schopen vykonávat většinu svých ceremoniálních povinností. Ve svém projevu k národu, který byl i jeho odpůrci hodnocen jako jeden z nejlepších v jeho politické kariéře, prezident oznámil, že nadále už nebude moci besedovat se svými voliči i nevoliči, ale i když ho budou vídávat jen zřídka, zůstane s nimi. K truchlení nebude žádného důvodu. Od této chvíle autentickými ústy prezidenta budou ústa mluvčího, prostřednictvím kterého zůstane s nimi. Později někteří hnidopichové, kteří neměli nic na práci, než ověřovat pravost bakalářských a diplomových prací, tvrdili, že čtvrtina památného projevu byla opsána z textu písně Eva´s Final Broadcast /Poslední projev Evity Peron/ z muzikálu Evita.

Poté, kdy lékařské konsilium ověřilo, že prezidentský mluvčí má schopnost neverbální komunikace s hlavou státu, vystavilo dobrozdání, že v symbióze s mluvčím je nadále schopna výkonu své prezidentské funkce. Rozdrobená opozice se opakovaně pokusila podat na prezidenta ústavní žalobu anebo alespoň návrh na zahájení řízení o vyslovení jeho nezpůsobilosti k výkonu funkce, avšak marně.

Od této chvíle začal běžný pracovní den mluvčího tak, že za přítomnosti šéfa protokolu a nezávislého notáře dvě hodiny neverbálně komunikoval s prezidentem. Poté tlumočil podřízenému aparátu rozkazy a příkazy včetně personálních opatření. Jedním z prvních byl okamžitý vyhazov kancléře a šéfa sboru poradců. Likvidace těchto dvou všeobecně neoblíbených person našla kladnou odezvu i u opozice, která začala novou roli mluvčího, jež se stal v podstatě autentickým hlasem samotné hlavy státu, mlčky respektovat. Mluvčímu se už přestali smát i herci Dejvického divadla. Naopak stále více lidí se ho začalo bát. Pro jiné se však stal něco jako svatý muž, který má přímé spojení sice ne se samotným bohem, ale se stále chiméričtější hlavou státu. Začalo geometrickou řadou přibývat prezidentských milostí. Hrad se stal pro část občanů něco jako Lurdy. Prezident se stal velkým,spravedlivým a slitovným. Dával milosti, odpouštěl dluhy, rozdával finanční dary potřebným a praporčíky povyšoval na generály. Nikdo nevěděl,co překvapivého přinese další neverbální komunikace. V  době, kdy prezident přenášel obsah své vůle do úst svého mluvčího, veškerý politický život v zemi utichl. Strakova akademie, paláce ve Sněmovní ulici i Valdštejnský palác se na dvě hodiny změnily ve spící zámky z pohádky Šípková Růženka. Zvláště, když mluvčí po jedné ze schůzek u prezidentova lůžka předstoupil k narychlo svolané tiskovce v uniformě četaře-absolventa, ustrnuli občané i té nejzapadlejší vesničky. Ústavní právníci horečně zkoumali, jak by se mělo postupovat, kdyby náhodou hlava státu vyhlásila válku. Nic takového se naštěstí nestalo. Mluvčí jen novinářům oznámil, že byl panem prezidentem povýšen do hodnosti brigádního generála.

 

Závěr politického psychotrileru bude mít otevřený konec :

 

Mluvčí se právě chystá na svůj první novoroční projev. Jeho osobní komorník se úslužně skloní k jeho uchu : Právě jsem se dozvěděl, že se skupina Ztohoven dobrovolně rozpustila. Na tváři mluvčího se objeví sotva patrný úsměv.

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 16.8.2018 14:57 | karma článku: 21,84 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,74 | Přečteno: 2731x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Náhlá smrt na nočním singletrailu

Singletrail je jednosměrná úzká stezka se skoky a klopenými zatáčkami. Měl by být bezpečný pro všechny cyklisty, ale nikoliv v noci a při velké rychlosti.

16.3.2024 v 15:28 | Karma: 19,47 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Babičky a dr. Weiss doporučují na úporný kašel Psí sádlo

Máš rýmu, úporný kašel nebo jsi hodně slabý na plíce? Tak to si piš, že psí sádlo ze všech sádel pomůže ti nejvíce.

24.2.2024 v 18:51 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 283
  • Celková karma 26,92
  • Průměrná čtenost 1546x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik